Hadsereg

2024.07.31. 17:30

Tömegesen szerződtek katonáknak a romák

Csoportosan kötöttek szerződést Barcson a tartalékos katonák a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága valamint a MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred közös szerdai rendezvényén. A dél-somogyi romák körében különösen eredményes volt a toborzás.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

A 61 éves Kőszegi József is az aláírók kötött volt, a barcsi férfi azt mondta, hogy megpróbálja, miután fiatalon szeretett sorkatonaként szolgálni Nagyatádon. Sok nő és fiatal is volt a szerződők között. Orsós István szintén barcsi, a Pécsi Tudományegyetemen tanul matematika-fizika tanár szakon. 

– Az egyetemen több szaktársam is belépett a rendszerbe – mondta az egyetemista. – A tartalékosság beilleszkedik a tanrendbe, és anyagi kiegészítést is jelent. Környezetvédelmi és vízgazdálkodási technikumot végeztem, ezért több árvízi védekezésben is helytálltam. 

A belépők úgy köszöntek, hogy „Jó napot!”, de távozáskor felhangzott az „Erőt, egészséget!”, miután figyelmeztette erre a friss tartalékosokat Győri Tamás százados, a kaposvári 7. Hadkiegészítő- és Toborzó Központ parancsnoka. A feltételeket teljesítő jelentkezők közül egyszerre 97-en írtak alá, és 103-an csatlakoztak. A barcsi járásból több mint 170-en, egész Somogyból is több mint háromszázan jelentkeztek tartalékosnak a június 17-én indult „Szeretem, megvédem!” kampány hatására. A toborzással külön célozták meg a romákat.

 – A Honvédelmi Minisztérium és a hazai roma közösség együttműködésének fontos mozzanata a mostani – mondta Czermann János, a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára. – A barcsiak bizonyították elkötelezettségüket a honvédelem és a haza iránt, és hozzájárultak az ország biztonságához. 

Modern haderő nem létezhet jól kiképzett és felszerelt tartalékosok nélkül, és 2017 óta pókhálóként behálózzák az országot a területvédelmi tartalékos zászlóaljak, hangzott el az ünnepségen. 

– A tartalékos szolgálat jó lehetőséget nyújt arra, hogy a jelentkezők munka és tanulás mellett részt vállaljanak a haza védelméből, és az ország védelmi képességét is jelentősen növeli – mondta Drót László dandártábornok, a MH területvédelmi erői parancsnokságának parancsnoka.
Augusztus 5-e után két helyőrségben, Barcson és Babócsán összevont öthetes kiképzésen esnek át az új tartalékosok, nem ottalvásos módon. A katonai alapismeretekkel ismerkednek, lőgyakorlatot is végeznek. 

Fotó: TIBOR KOVACS

Félmillió jár, ha mást is beszerveznek 

Évente 15 nap kiképzési idő, és hét nap kötelező szolgálat a tartalékosok feladata, cserébe 150 ezer forint szerződéskötési díjat fizetnek nekik, illetve 600 ezer forint éves rendelkezési díjat adnak, az utóbbit havi 50 ezer forintjával folyósítják – ha teljesítették a kiképzést és a próbaidőt. A felsőoktatásban és a szakképzésben tanulók ösztöndíjra jogosultak. A tartalékosok félmilliós bónusz díjat kapnak, ha másokat is beszerveznek. Barcson az első szerződést Kis-Bús Károly, a MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred ezredese, és Tatai Ferenc, a barcsi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke látta el kézjegyével. A rendezvényen részt vett Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Önkormányzat elnöke, és Koós Csaba, a város jelenlegi polgármestere is. Barcson ott volt Bárányi Péter ökölvívó, aki szakaszvezetőként szolgál a sportszázadban. Magyar bajnok bokszoló és veretlen profi, élsportolóként a katonaság a szívügye és hivatása, és ő a kampány arca.         

       

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában