Kukorica

2024.07.15. 11:25

Viszik, mint a cukrot: kelendő a sárdi édes kukorica

Érik a csemegekukorica Somogysárdon. Keresik is a vásárlók, mindössze néhány óra alatt kiürülnek Fentős Zsolt kukoricával teli ládái, ha megjelenik valahol. A rekordjuk a marcali árusításuk volt, reggel fél nyolcra ezer csövet eladtak a város piacán.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Csaknem másfél évtizede annak, hogy a somogysárdi Fentős Zsolt kukoricát fuvarozott szomszédjának a fővárosba. Annyira megtetszett neki, hogy maga is termelni kezdte a jellegzetes nyári finomságot. Ma már több mint tíz hektáron foglalkozik csemegekukorica termesztésével. A nem könnyű művelési és betakarítási munkákban kisebbik fia, Adorján is segíti. 
– Egy újfajta mákszerű mű­trágyát használunk a magra, mely segíti a fejlődést. Már nagyon korán, háromleveles korban eldől, hogy milyen csövet fog hozni a kukorica, ha korán mindent pluszsegítséget megkap, akkor jó termés várható – mutatta a be­érett csöveket Fentős Zsolt. 
Március közepén elültette a növényt, a fejlődés szerencsére töretlennek bizonyult, így már a folyamatos, válogatott betakarításnál járnak. Az enyhe tavaszi idő miatt két héttel korábban kezdődött meg a szezon. – A korai fajták nyitottabbak és a kár­tevők könnyen megtámadják, így oda kellett figyelni a védekezésre tavasszal – emelte ki Fentős Zsolt. 
– Az idén egy szuperkorai fajtát is vetettünk, amely 68 nap alatt érik be, de lefóliázva még korábban tudtunk szedni belőle. Bízunk benne, hogy október végéig a visszavetésekkel tudjuk garantálni a mennyiséget a somogyi piacokon – mondta az őstermelő. 
A csemegekukoricát helyben is értékesítik, s emellett adnak el belőle zöldségkereskedőknek. A legnagyobb mennyiségben a pécsi, a hévízi, a fonyódi és a kaposvári nagypiacon árulnak kukoricát. A szedésben helyi nyugdíjas napszámosok segítenek, míg az értékesítésében a család és a rokonság. 
Évek óta nem emelt árat, egy cső kukorica 200 forintba kerül nála. – Nem tudunk úgy emelni, mint ahogy a költségeink nőnek, árérzékenyek a vásárlók, ezért úgy próbáljuk a családi gazdaságot fejleszteni, hogy nagyobb mennyiséget termelünk, amelyből vissza tudjuk forgatni a tőkét például öntözőberendezés vásárlására – emelte ki az őstermelő. 
Az elmúlt években 24 ezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát. A termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar vármegye 10 ezer hektár feletti termőterületével. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi igazgatóságának adatai szerint a vármegyében csaknem kétszáz hektáron termesztenek csemegekukoricát, a legnagyobb területek Dél-Somogyban és Balatonbogláron találhatóak. 
Fotó: Kovács Tibor

 

A legnagyobb termelő Magyarország, mégis kevesen választják a csemegét


A magyar csemegekukorica-fogyasztás elég alacsonynak mondható a többi európai országhoz képest. Mindössze évi 1–1,5 kilogramm feldolgozott csemegekukoricát jelent személyenként évente, ehhez jön még a friss áruként elfogyasztott mennyiség. Némi ellentmondás, hogy azonban Magyarország Európa legnagyobb termelője. A hazai talaj­adottságok rendkívül kedvezőek a növénynek, és a termőterületek többsége öntözött és egyre többen termesztenek szuperédes fajtákat. A kukoricát már nem csak főzve fogyasztjuk, hanem egyre népszerűbb grillezve, de készülhet belőle leves, főzelék is, vagy köretet is ízesítenek vele. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában