Fotók

2024.08.08. 17:34

Kalásztól a kenyérig: búzát is őröltek a Gyakorló óvodásai

Kalásszal a kezében futkározott az egyik kiscsoportos csütörtök délelőtt a Gyakorló óvodában.

Góz Lilla

– Ez búza, amelyből liszt, kenyér készül, a szárából meg a lovaknak lesz ételük – mondta Egyed Hanna. Az óvodás azt is elmondta, hogy járt egyszer egy malomban, ahol látta hogyan őrlik meg a növényt.

Máj Péter bandagazda paraszti viseletben a Kalásztól a kenyérig című interaktív programjában mutatta be a gyerekeknek, hogy a kézzel learatott gabonából cséplés, szelelőrostos tisztítás, majd kőmalommal őrlés után liszt, majd kenyér készül. 

Fotók: Lang Róbert

– Az lenen jó, ha anyatejjel szívnák magukba ezt a tevékenységet, de most a visszatanítás módszerével próbálkozunk, mikor megálltam a nagycsoportos Hanna már úgy fogadott, hogy sorolta az aratáshoz szükséges eszközöket – mesélte Máj Péter. 

Schweigert Andrea volt az ötletgazda, hogy bemutassák a gyerekeknek a búza betakarítását. 
– Egy továbbképzésen voltunk és láttam ott egy képet, Amerikában a kenyérpiritóba vetettek búzát és a chipes zacskóba krumplit, mert sokan nem tudják, hogy ezek miből vannak, akkor fogalmazódott meg bennem, idáig nem juthatunk el – emelte ki az óvodapedagógus. Hozzátette: tavasszal vetettek búzát és nyomon követték a növény fejlődését. 

– A kenyér nem a polcon terem, ahogy a zöldség sem. 2020 óta van kertünk, sőt még baromfik, nyulak is vannak az élményportánkon – mondta Nagyné Zsilovics Tímea, MATE Kaposvári Campus Gyakorló Óvodájának vezetője. Hozzátette: érik a paradicsom, amelyet a gyerekek maguknak leszednek és el is fogyasztanak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában