Fejlesztés

2024.08.01. 06:58

Kiemelt fontosságú Somogynak is a 67-es út fejlesztése

Fontos útfejlesztésről egyeztetett nemrégiben a somogyi és a baranyai vármegyei önkormányzat. A 67-es út Kaposvár-Szigetvár közötti szakaszának kétszer kétsávosra tervezett nyomvonalát vettük górcső alá a tervezési folyamattal kapcsolatos projektismertetőn – mondta Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke. 

Sonline.hu

Fotóillusztráció

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Nem most zajlott először megbeszélés ennek a gyorsforgalmi útnak a megépítéséről, hét lehetséges nyomvonal is felmerült korábban. Somogyi és baranyai vezetők és az érintett települések képviselői hol személyes, hol online megbeszélést tartottak, melyek során mindenki elmondhatta véleményét. Nem volt egyszerű a véglegesnek tűnő elképzelés kiválasztása, Kaposvár és Szigetvár között több kihívással kellett számolni, mint a Balaton felé vezető szakasz tervezésekor, megépítésekor. A Zselic már önmagában is teljesen más domborzati viszonyai miatt, illetve azt is figyelembe kellett venni, hogy természetvédelmi szempontból Natura 2000-es területek beleeshetnek a nyomvonalba. 

– Jelenleg a tervezésnél tartunk, a konkrét, végleges nyomvonal még nincs teljesen kész, azt a szükséges egyeztetések után jelölik ki

 – tette hozzá Biró Norbert. A bemutatott terv alapján viszont úgy tűnik, sikerült megtalálni a megfelelő megoldást, mely elkerüli a településeket és gyorsabbá, biztonságosabbá teszi majd a közlekedést a két város között. Ezzel a beruházással egyaránt jól jár Somogy és Baranya is, hiszen jelentősen lecsökken a menetidő Szigetvár és a Balaton között.

Sok kihívással kell szembenézni, mire elkészülhet az út Szigetvárig

A megfelelő úthálózat elengedhetetlen a fejlődéshez, oda fognak települni a vállalkozások, ahol megfelelő infrastruktúrát találnak. Hogy ez még inkább működjön, elengedhetetlen a Pécs és Szigetvár közötti autópálya mihamarabbi megépítése, fontos, hogy ne csak a baranyai városig, hanem egészen Barcsig tartson az M60-as. Utóbbival nem csak a határ menti város fejlődhetne, hanem egy jó minőségű nemzetközi szállítási útvonalból az egész térség profitálhat. Ami a jelenlegi terveket illeti, reményeim szerint még nagyobb kedvet kapnak a szomszéd vármegyében élők, hogy Somogyba, ezen belül a Balatonra látogassanak, illetve lehetőség az új út melletti településeknek is, hogy még jobban megismerjék őket, a zselici látnivalókat, kiaknázhassák turisztikai potenciáljukat. 
– Ami talán a legfontosabb, nem a jelenlegi út lesz felújítva, gyorsforgalmivá alakítva, hanem ahogy azt a Kaposvártól a Balatonig tartó szakaszon is tették, teljesen új út épül – foglalta össze röviden Biró Norbert a projektismertető legfontosabb elemeit. 
 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában