Vihar - fotókkal és videóval

2024.09.15. 08:16

Boris Somogyban is fákat dönt

A HungaroMet széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki. A Boris névre keresztelt ciklon az éjszaka folyamán elérte vármegyénket is.

Klein Péter Nándor

Forrás: Németh Levente

Fotó: Nemeth_Levente

Nem indulnak Ausztriába vonatok Magyarországról, az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint, vasárnap 18 órától várhatóan hétfő éjfélig az ÖBB leállítja a vasúti közlekedést Hegyeshalom és Bécs között is, a vonatok pótlására pedig nincs lehetőség - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel. A vasúttársaság tájékoztatása szerint valamennyi Railjet, bécsi EuroCity, a Kálmán Imre EuroNight és az EuRegio vonat csak Hegyeshalomig közlekedik, illetve onnan is indul.


Több vármegye megkeresésére elrendeltem katonák kivezénylését árvízvédelmi munkálatokra - jelentette be a honvédelmi miniszter vasárnap a Facebook-oldalán. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt írta, hogy az MH Klapka György 1. Páncélosdandár, a Területvédelmi Erők, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred egységei már úton vannak - MTI.


Vasárnap délután a kaposvári Hősök templomához vonultak a KÖTÉL Életmentő Egyesület tagjai, mert egy korhadt törzsű, 24 méter magas fa dőlt a sekrestye épületére. A kötelesek távolították el a fatörzset, ami több százezer forintos, akár milliós kárt is okozott, mert nyolc-tíz méter hosszan megrongálta a tető bádogszerkezetét. A viharkárok elhárításába beszálltak a speciális mentők is, az első vonulásuk volt vasárnap a Hősök templománál.   

A viharos szélnek köszönhetően szombatról vasárnapra virradóan éjszaka sorra dőltek ki a fák Siófokon. Tövestől csavarta ki a szél a fákat az üdülőváros legfrekventáltabb részein, így például a Petőfi sétányon, valamint a Szent László utcában - írja a likeBalaton.

Fotó: Krausz Andrea (likeBalaton.hu)

Balatonlellén egy villanyoszlopot döntött ki a szélvihar az egyik drogéria környékén. Az áramkimaradás miatt két nagyobb áruházlánc boltja is bezárt. Az E.ON szakemberei már dolgoznak a probléma elhárításán. 

A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t, valamint 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat. Az Időkép fonyódi magaslati mérőpontján már 131 km/h-s széllökést is regisztráltak..

Tab és Mernye között a kora reggeli órákban fakidőlés akadályozta a vonatközlekedést. A kidőlt fát eltávolították, a menetrendszerű közlekedés azonban csak a délelőtti órákra állhat helyre - írja a MÁV.

Kerítésre dőlt fák, villanyvezetékre szakadt faágak – éjféltől vasárnap délelőttig 59 helyre riasztották a somogyi tűzoltókat, hogy elhárítsák a vihar okozta károkat. Szántódon egy családi ház udvarán személyautóra dőlt egy fa, amit az erős szél csavart ki a földből. Balatonbogláron a temető ravatalozóját rongálta meg egy leszakadt, óriási faág. Somogyaszalóban, a Petőfi utcában egy fűzfa vastag ága letört, és fennakadt a villanyvezetéken. Összességében komolyabb károkat szerencsére nem okozott az orkán erejű szél, és a rengeteg eső, felelte kérdésünkre a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kommunikációs szolgálata.   

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában