KSZC

2024.09.03. 09:59

Ezrével tanulják a szakmát a somogyi diákok, az informatika és a vendéglátás a legnépszerűbb

Csaknem 5000 diák kezdte el hétfőn az új tanévet a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) tíz iskolájában, 22 ágazatban, 61 szakmában. Legtöbben, közel ezren a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Technikumban tanulnak.

Harsányi Miklós

Halat sütöttek és koktélt is kevertek a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Széchenyi István Technikum és Szakképz? Iskola diákjai, ahol a turizmus-vendéglátás ágazaton tanulók bizonyították rátermettségüket.

Fotó: Lang Róbert

– Abban bízom, hogy a 2024-2025-ös tanévben minden mutatót tekintve a tavalyinál is eredményesebbek leszünk – mondta Weimann Gáborné, a KSZC főigazgatója.  

A következő időszakban több nagy feladat vár ránk. 

Azt szeretnénk, ha még több fiatal és felnőtt jelentkezne az iskolai képzéseinkre, s az is cél, hogy a mostaninál több duális partnerrel dolgozzunk együtt. Nagyon fontos, hogy a diákjaink minél jobb tanulmányi eredményt érjenek el, s minél kevesebben morzsolódjanak le. S lényeges feladatnak tartjuk a társadalmi felelősségvállalást, szakmai oktatás keretében több karitatív, jótékonysági programot szeretnénk vállalni.

Informatika és távközlés, turizmus-vendéglátás, műszaki ágazatok (gépészet, specializált gép-és járműgyártás, elektronika, elektrotechnika) valamint gazdálkodás és menedzsment, építőipar és kereskedelem – a KSZC intézményeiben ezek a legnépszerűbb ágazatok. Weimann Gáborné főigazgató közölte: az előző tanévben ismét nagyon sokat fejlődtek,  zajlik a szakképzési rendszer teljes átalakítása. Ösztöndíjat kapnak azok a diákok, akik a szakképzést választják, míg a duális képzésben résztvevőknek szakképzési munkaszerződés alapján munkabér is jár. 

LANG6049
Új ágazati képzőközpontot avattak Kaposváron. 
Fotó: Lang Róbert

 

Folyamatosan nő felnőttképzésre jelentkezők száma

A KSZC a nyáron  több mint 80 millió forintot használt fel a karbantartási munkára, s 180 millió forintot fordítanak informatikai eszközök beszerzésére. Ezek egy része már megérkezett, közel 35 millió forintért vásároltak laptopokat, s különböző kiegészítő eszközöket.  

Az új tanévben várhatóan legalább ezren szereznek új szakmai végzettséget.

 A közeljövőben interaktív kijelzőt, projektorokat és további számítógépetek vesznek, a fejlesztés valamennyi intézményt érinti.  Ezen kívül pályázati forrásból elindul  az Eötvös Loránd Műszaki Technikum korszerűsítése, bővítik az eszközparkot, akárcsak  a Lamping József Technikum és Szakképzőiskolában, ahol az építőipari tanműhelyt is megújítják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában