Tanulás

2024.09.15. 14:00

Ötvenévesen is szívesen beülnek az iskolapadba

Miközben a Déli Agrárszakképzési Centrum Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulói a gyakorlaton rövidesen a kenyérsütés és a húsfeldolgozás szakmai fortélyaival ismerkednek, hamarosan felnőtt diákok csatlakoznak az intézményhez. Új szakmákban indul a képzés, melyre a vártnál jóval többen jelentkeztek, összesen 94-en szeretnék bővíteni tudásukat.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Már összeállítottuk a programot, a felnőttképzés szeptemberben, illetve októberben kezdődik – mondta Papné Szabó Ibolya, a Déli ASzC Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. – Ezen a téren újdonság a hentes és húskészítmény-készítő, illetve az élelmiszeripari gépkezelő szakmai oktatás, amelyet a Kométa 99 Zrt.-vel kötött együttműködés keretében valósítunk meg. Ebben a cég dolgozói vesznek részt, s ha a felnőttoktatásban részt vevők másfél év múlva végeznek, akkor szakmai bizonyítványt kapnak. 
A kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel környezetvédelmitechnikus-oktatást szerveznek, és a társaság dolgozói tanulmányuk befejezésével technikusi oklevelet vehetnek majd át. A középiskola ehhez hasonló megállapodást kötött a Marcali MTKSZ Nonprofit Kft.-vel is. 
Papné Szabó Ibolya kiemelte: a szakemberhiány több területen nehézséget jelent, ugyanakkor a somogyi vállalkozásoknak szükségük van a dolgozók folyamatos utánpótlására. Ezért a piaci igényekhez alkalmazkodó képzéseket igyekeznek indítani. Az igazgató szerint a cégeknek előnyös lehet ez a képzési forma, ugyanis a gyakorlatot a vállalkozásnál töltik az oktatásban részt vevő felnőttek, míg az elméleti tananyagot online biztosítja a középiskola. 
Papné Szabó Ibolya hangsúlyozta: sokaknak esélyt adhat ez a lehetőség. Az érdeklődést jelzi, hogy csak az élelmiszeriparigépkezelő-képzésre 70-en jelentkeztek. A felnőtt tanulók hús- és tésztaipari vállalkozásoknál dolgoznak, és van olyan is, aki ropi-, illetve chipsgyártó cégnél keresi a kenyerét. 
– A már zajló felnőttképzéseinkre 117-en járnak, de az újakkal együtt 211-en szerezhetnek szakmát. A felnőtt diákok között a huszonéveseken kívül a 30-as, 40-es korosztályból is jelentkeztek, de 50 év felettiek is részt vesznek a képzéseken. 
A tanintézménybe összesen 195 nappali tagozatos középiskolás jár: 60-an a technikusi képzést, míg 135 fiatal a szakképzést választotta. Hamarosan valóra válhat az intézmény régi álma, szeptemberben megnyitják az iskolai tanboltot, ahol a saját készítésű péksüteményeken kívül táblás csokoládét, bonbont, cukorkát és karamellát is kínálnak. 

 

Kurjancsek Máté (Hetes): – Az asztalosszakma régóta vonz, de nem gondolom, hogy mostanában elvégzem a képzést, mert kevés időm van és lusta is vagyok kicsit. Az elképzelésem megvan, a felnőttképzést is jónak tartom, már csak rá kellene vennem magamat, hogy nekiálljak. Jelenleg az építőiparban dolgozom, ezért is érdeklődőm ilyen irányú szakma iránt. 
 

 

Czimmer Lilian (Kaposvár): – Nagyon sok szakmában el tudnám magamat képzelni. Régen cukrász szerettem volna lenni, de gerincferdülésem van, az orvos nem javasolta. A virágkötészetet és a rendezvényszervezőt is szívesen kitanulnám. A jelenlegi munkám mellett azonban kevés a szabadidőm. Bízom benne, hogy pár év múlva viszont újra iskolapadba ülhetek. 
 

 

Encenplenner Tamás (Karád): – Szobafestőként végeztem Kaposváron, a Lamping József Technikum és Szakképző Iskolában. Azt gondolom, hogy második szakmát egyelőre nem tanulnék, a meglévőt szeretném a lehető legjobban végezni. Aki nem feltétlenül akar szakmát váltani, annak inkább a meglévőt kellene jól végeznie. Sajnos gyakran kell nekem is a kontárok után dolgoznom. 
 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában