Digitális emlékkő

2024.09.03. 14:20

Kaposvári okosparcellák: QR-kód segít odatalálni Rippl-Rónai és Molnár Csilla sírjához

Keddtől Kaposvár három temetőjében, a Keleti, Nyugati és az Izraelita temetőben helyeztek el okosköveket. 2022 márciusa óta hónapról hónapra egyre több helyen állnak okosparcellás sírok, hogy digitálisan is őrizze nagyjaink emlékét.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

Valóságos zarándokhely a kaposvári Keleti temetőben Rippl-Rónai József vagy Szász Endre sírja, de sokan keresik fel Molnár Csilla egykori szépségkirálynő és Szita Bence, a 11 évesen meggyilkolt kisfiú nyughelyét. Ezentúl 47 sír egy QR-kóddal felszerelt okoskő segítségével látogatható, és az elhunytak élettörténete is megismerhető. Köztük van Takáts Gyula költő, Bors István szobrász, és Spindler Béla színész, de olyan kevéssé ismert személyiségek is, mint Abaffy Genovéva, az első magyar női repülő, és Győrfi Endre olimpiai vízilabda kapus. A QR-kód beolvasása után digitális térkép jelenik meg a felhasználó előtt az elhunytak sírhelye a kertben, a plusz információk tovább mélyítik az emlékezést.

Kaposvári okosparcellák: QR-kód segít odatalálni Rippl-Rónai és Molnár Csilla sírjához.

A Nemzeti Sírkert egy védettségi kategória, amelyet Magyarország kormánya hozott létre azon sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült halottai pihennek. Ezeket a sírokat nem lehet felszámolni, és a felújításukról külön döntenek. A jelenleg országosan mintegy hatezer sírt magába foglaló Nemzeti Sírkert a fizikai valóságban 700 temetkezési helyet érint. A Nemzeti Örökség Intézetének célja, hogy néhány éven belül az összes érintett temető, park, altemplom, önálló kripta és mauzóleum, valamint gyásztér bejáratánál megtalálható legyen egy okos parcellakő, és egy egységes jelölésrendszerrel elhelyezett temetőtérkép. Erről Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója beszélt a kaposvári avatáson. 

 

Jelenleg 61 sírnál áll jelzőkő az országban

A múltat nem eltörölni kell, hanem építkezni belőle: a modern technika vívmányaival is lehet erényt és jövőt kovácsolni, mondta a helyszínen Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője, aki hozzátette: az emlékezés egy város és az ország esetében is ugyanolyan fontos, mint a családokban. 

Kaposvár elsők között helyzete védelem alá a sírokat

Az avatáson Borhi Zsombor alpolgármester a helyi temetkezés történetéről ejtett szót. A XIII. században még a kaposvári vár környékén temettek, majd a török korban a Kossuth tér környékén földelték el a halottakat. aztán II. József korában telepítették a temetőt a város szélére, előbb a Gróf Apponyi, majd a Hársfa utcába. Kaposvár az elsők között helyzete helyi védelem alá a jeles személyiségeinek nyughelyét, ebben segített, hogy Puskás Béla helytörténész összegyűjtötte a 400 legismertebb somogyi sírt. A kaposvári avatáson részt vett Szakály Sándor történész professzor, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese is. 
 


         

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában