Gyász

2024.09.02. 20:15

Elhunyt Kling József szobrászművész

Életének 78. évében elhunyt Kling József, szobrászművész, számos Somogy vármegyei köztéri szobor alkotója.

Klein Péter Nándor

Fotó: Lang Róbert

Kling József 1946. december 2.-án született a Tolna vármegyei Dúzson, Kling Márton és Kreszl Erzsébet gyermekeként. A kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett 1965-ben.

1972-től végzett művészi tevékenységet, mint szobrászművész. Autodidakta módon, képzőművész körökben és szabadiskolákban képezte magát Budapesten, Kaposváron és a villányi művésztelepen. Mesterei Bocz Gyula és Bors István voltak.

Kling József munkásságát számos díjjal ismerték el

A szobrászművész nevéhez több alkotás is fűződik Somogy vármegyében. Ő készítette többek között a Harangláb című alkozást is, melyet a kaposvári gyertyános erőben helyezték el, a Szűz Mária című 1,5 méter magas posztamensre helyezett félgömbön álló, egész alakos alkotása, Siófokon, a római katolikus templom kertjében áll, míg a Lelet című alkotását, Barcson, a Sétáló utcában tekinthető meg. 2014-ben Lélekkapu elnevezésű művét Kaposváron, a Széchenyi téren, a hagyományosan megrendezett kaposvári „Miénk a város fesztivál” keretében avatták fel. Legutóbb pár hete írtunk munkásságáról, amikor befejezte a kaposfüredi szökőkút felújítását. 

Kling József 78 éves volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában