Múlt és jövő

2024.09.04. 17:30

Alig tudnak megmutatni valamit kincseikből a múzeumok

Negyvenegyedik találkozójukat tartják Kaposváron a természettudományos muzeológusok. A szerdán kezdődött, háromnapos tanácskozáson a szakemberek tapasztalatot cserélhetnek, megismerkednek egymás munkájával és a helyszínt biztosító múzeum szűkebb környezetével.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

 – Kaposvár harmadszor látja vendégül a szakma képviselőit, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Múzeumnak van is mire büszkének lennie – mondta Ábrahám Levente igazgató köszöntőjében. – Korszerű és szép új épületben fogadhatjuk a látogatókat és a találkozó résztvevőit a Rippl-Rónai téren, amire azt hiszem, mindenki irigykedik kicsit. 

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Múzeum
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Múzeumban találkoztak a muzeológusok
Fotó: Lang Róbert

A természettudományos muzeológusok munkája napjainkban egyre inkább felértékelődik, hiszen a klímaváltozás megváltoztatja természeti környezetünket is, hívta fel a figyelmet köszöntőjében Pintér Rómeó, Kaposvár alpolgármestere. 

– Magam is tapasztaltam, hogy a gyerekek egy része nem ismeri a zselici élővilággal, ez mindannyiunk és az önök felelőssége is, hogy a fiatal generáció megismerje otthona természeti környezetét – fogalmazott Pintér Rómeó. 

A Rippl-Rónai Múzeum szervezésében megrendezett 2024-es találkozó célja az is volt, hogy visszaállítsák a rendezvény népszerűségét, amelyet a vírusveszély kissé megtépázott. S természetesen aktuális témákat is boncolgattak a muzeológusok, így központi téma volt a digitalizáció szerepe a gyűjtemények életében. 

Kaposváron találkoztak a természettudományos muzeológusok Fotó: Lang Róbert

A múzeum hozzáférhetővé teszi a kincseket 

– A múzeumokban rengeteg tárgy van, nálunk is 2,8 millió tárgy van, amelyek töredéke látható a kiállításokon. Ezek ugyanis elsősorban háttérfeladatokat, kutatásokat, publikációkat szolgálják, azonban fontos, hogy hozzáférhetővé tegyük a nálunk lévő kincseket – mondta el Ábrahám Levente.
A háromnapos találkozó szakmai előadásokkal kezdődött a Xantus teremben, majd délután tárlatvezetéssel folytatódott. A muzeológusok csütörtökön a Zselici Tájvédelmi Körzetbe tesznek kirándulást, majd a bőszénfai szarvasfarmot is felkeresik, de a Szennai Skanzenbe és a Zselici Csillagparkba is ellátogatnak. Természetesen a Fekete István Látogatóközpontot is megmutatják a szakemberek kollégáiknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában