Helyi közélet

2024.09.01. 12:54

Titkos tippek, amelyekkel hosszabb életűek lehetnek a háztartási gépeink

Amikor új háztartási gépet vásárolunk, hajlamosak vagyunk arra, hogy a megszokásaink, a jól bevált rutin, vagy a megérzéseink alapján kezdjük el használni, fittyet hányva a gyártók azon kérésére, hogy a beüzemelés előtt legyünk szívesek alaposan átolvasni a használati utasítást. Legtöbbször csak akkor kezdjük el pánikszerűen keresni ezt a kis füzetet, ha valamilyen hibát, rendellenes működést tapasztalunk, holott számos olyan hasznos karbantartási tippet is tartalmaznak, amelyekkel sok probléma megelőzhető.

Sonline.hu

Az LG Magyarország szakértői most a négy legnépszerűbb háztartási nagygép-kategória – hűtők, mosógépek, szárítógépek és mosogatógépek – terén gyűjtötték össze a leghasznosabb, sokak számára „titkos”, de legalábbis eddig rejtve maradt tanácsokat. 

Nézzünk be a hűtő mögé! 

A hűtőszekrény hátulján található kondenzátorrácsra gyakran rárakódik a por és a szennyeződés, ami rontja a hűtés hatékonyságát, mivel a hűtési folyamat során keletkező hő így nehezebben tud távozni. Ezért évente legalább egyszer ajánlott leporszívózni vagy áttörölni ezt a területet. 

Sok hűtőszekrény belsejében, a hátsó falon található egy lyuk, amely arra szolgál, hogy elvezesse a hideg felületen kicsapódott és összegyűlt, túlzott mennyiségű nedvességet. Ezt is rendszeresen tisztítani kell azért, hogy ne tömődjön el és ne penészedjen be. 

Időnként ellenőrizni kell az ajtó gumiszigetelését is, hogy nincs-e rajta repedés vagy deformáció. Ha itt hibát találunk, cseréltessük ki a tömítést, mert a nem megfelelő szigetelés mellett kiszökik a hideg, ami magasabb energiafogyasztást és gyorsabban megromló élelmiszereket eredményez. 

A szöszmentes szárítógép az igazi 

A szöszszűrőt minden használat után ki kell tisztítani, de időnként érdemes alaposabban, meleg, szappanos vízzel is átmosni. Az eltömődött szűrő nem csak az energiahatékony működést gátolja, de akár tűzveszélyhez is vezethet.  

Ha a készülék nincs bekötve a szennyvízlefolyóba, a kondenzvíz-tartályt is minden szárítási ciklus után ki kell üríteni.  

Ha a szárítógép rendelkezik külső szellőzőnyílással, azt is rendszeresen ellenőrizni, tisztítani kell, hiszen, ha a felgyülemlett por akadályozza a légáramlást, ezáltal pedig jelentősen meghosszabbodhat a szárítási idő.  

Tiszta mosógép nélkül nincs tiszta ruha sem 

Használat után töröljük át az ajtó peremét és a gumitömítést, majd hagyjuk is nyitva az ajtót – ezzel megelőzhető, hogy bennmaradt nedvesség miatt penész, ezáltal pedig kellemetlen szagok alakuljanak ki a gépünkben. 

Mivel egy idő után a mosószer és az öblítő lerakódást képezhet az adagolórekeszben, ezt az alkatrészt is ajánlott rendszeres időközönként folyóvízzel, makacsabb szennyeződés esetén egy fogkefét bevetve tisztítani.  

Általában a mosógépek elülső oldalán, alul, jobb vagy bal oldalon helyezkedik el egy titokzatos kis ajtó: ezt kinyitva férünk hozzá a vízleeresztő szivattyú szűrőjéhez. Ez gyűjti össze a ruhákból a dobba kerülő kisebb tárgyakat, pl. leszakadt gombokat, aprópénzt, hajcsatokat, stb., így rendszeresen ellenőrizni, tisztítani kell. Fontos, hogy csak azután kezdjünk neki, hogy a mosógép végzett a programmal, ellenkező esetben könnyen eláraszthatjuk a fürdőszobát, mosókonyhát, rosszabb esetben forró vízzel. Némi víz így is marad a szűrőben, ezt a leeresztő csövön keresztül kell leengedni, ezt követően lehet kitekerni a szűrőt és eltávolítani belőle a nem oda való tárgyakat. 

Ha kemény víz folyik a csapból – márpedig Magyarország területének jelentős részén ez a helyzet –, akkor fontos, hogy a vízbevezető szelep szűrőjét is rendszeresen ellenőrizzük, tisztítsuk, mert ezt eltömíthetik a vízből kiváló ásványi anyagok, akadályozva ezzel a mosógép működését. 

A mosogatógép sajnos nem mosogatja el önmagát 

A mosógéphez hasonlóan a mosogatógép is csak akkor tudja ellátni a feladatát, ha tisztán van tartva. Éppen ezért javasolt a belső felületet és az ajtó gumitömítését legalább kéthetente megtisztítani az esetleges zsíros lerakódásoktól, ételmaradékoktól, mosószeres törlőkendőt vagy szivacsot használva. 

Nem maradhatnak ki a tisztítási rutinból a szűrők sem. A gép aljában található szűrőt az óramutató járásával ellentétes irányba forgatva tudjuk kivenni: ennek alapos tisztítása azért fontos, mert ez az alkatrész szűri ki a mosogatási folyamat során az ételmaradékokat, amelyek – ha nem távolítjuk el időben – rossz szagot okozhatnak, szélsőséges esetben pedig a használt mosogatóvíz leeresztését is megakadályozhatják. 

Rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén – például óvatosan egy tűvel – tisztítani kell a szórókarok lyukait is, hiszen, ha ezeket ételmaradék tömi el, az edények mosogatása nem lesz hatékony a vízpermet nem megfelelő erőssége miatt. 

Amennyiben olyan készülékkel rendelkezünk, ahol a vízbevezető tömlő vízvezeték-csatlakozásánál egy szűrő is található, ezt – a mosógépeknél már említett okokból – szintén rendszeresen ellenőrizni és adott esetben tisztítani kell. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában