Nehezebben gyógyulnak a nagy zajban

1 órája

Balhé: üvöltöznek, csinálják a fesztivált a babócsai orvosi rendelőben

Mindennapos az üvöltözés és a szidalmazás a babócsai orvosi rendelőben. Az ott dolgozók azt mondják: tíz-tizenkét család rendszeresen balhézik, csinálja a fesztivált, megkeserítve ezzel a babócsai egészségügyben dolgozók és a jóérzésű, ellátásra szoruló helybeliek mindennapjait.

Sonline.hu

Balhé babócsán

– Gyakran megkapjuk, hogy fogyatékosok vagyunk, akik itt dolgozunk, legutóbb egy húsz éves lány üvöltötte ezzel tele az utcát – mondta lapunknak Simonné Balogh Nikoletta asszisztens a balhé kapcsán.

Mi még örülhetünk, mert a korábban itt dolgozó doktornőt csúnyább, bizonyos ősi mesterséget idéző szavakkal illették. Az engem helyettesítő asszisztens kategorikusan kijelentette: ő ide többet nem jön, már a köpenyét is elvitte.

– tette hozzá.

Az asszisztens arról is beszélt, a balhézó családok végigkiabálják a rendelési időt, hiába kérik őket, hogy csendesebben várjanak a sorukra. Amire szükségük van, azt azonnal követelik és ha nem „ugranak” rögtön, akkor elmondják őket mindennek. Komoly ütközési pont az igazolások kérdése is. Ha ugyanis a gyereknek igazolatlan hiányzása van az iskolában, elveszítik a családi pótlékot. 

A gyereket viszont nem tudják rávenni, hogy iskolába menjen, inkább az egészségügyi dolgozókkal üvöltöznek, hogy adjanak igazolást.

A jelenlegi helyettesítő orvos Szemelyácz Ferenc Pécsről jár át a dél-somogyi faluba. November elsejével azonban elbúcsúzik a babócsai betegektől. Lapunknak elmondta: sok körzetben dolgozott már országszerte, de ilyen stílust sehol sem engedtek meg maguknak a páciensek. 

 Amit itt tapasztaltam, az segített a döntésben, hogy még véletlenül se vállaljam tovább ezt a munkát.

 – hangsúlyozta a háziorvos. – Dolgoztam már nagyon szegény, elmaradott falvakban is, de még ott is tudtak viselkedni az emberek. Tisztában voltak az elemi udvariassági szabályokkal, és ha valami nem tetszett, akkor sem küldték el az orvost vagy az asszisztenst az édesanyjába – mondta az orvos.

Az áldatlan állapotnak mára híre ment az orvosok között és egymást tájékoztatták arról, mi várja azt, aki elvállalja ezt a körzetet. A még két napig itt dolgozó orvos szerint ezek miatt könnyen előállhat az a helyzet, hogy a falusiaknak Barcsra, Nagyatádra, vagy még messzebb kell utazniuk az egészségügyi alapellátásért. 

A helyieknek is megelégelték már a balhét 

Valaki azt mondta, rendőrt vagy polgárőrt kellene állítani az orvosi rendelőbe, az talán valamennyire visszatartaná a rendbontókat.  

Nagyon dühös vagyok, mert néhány minősíthetetlenül viselkedő ember miatt egész Babócsa hátrányba kerül

 – mondta lapunknak a babócsai Kalányos István.  

Volt, aki kutyával ment be a vizsgálóba, és ordenáré módon kiabált az orvossal. Mi fog történni, ha híre megy orvosi körökben, hogy itt fenyegetik az orvosokat, asszisztenseket, és akár tettlegességre is számítaniuk kell? Mi lesz velünk, ha az amúgy is rossz egészségügyi ellátás, az országos orvoshiány miatt ellátatlanok maradunk, mert nem fog ide jönni még a kutya sem, nem hogy az orvos. A váróteremben olyan hangzavart okoznak egyesek, hogy a legfüstösebb kocsma is különb ennél.

 – tette hozzá Kalányos István.

A rendelői problémákról Jáger Gábor, Babócsa polgármestere is hallott. Megkeresésünkre elmondta, igyekeznek mihamarabb megoldást találni, és ha kell, akkor a rendőrség segítségét is kérik. Hozzátette, novemberben sem marad orvosi ellátás nélkül a település. Szerződésben állnak egy céggel, akik egy hónapra biztosan tudnak orvost biztosítani a faluba, és arra is van ígéret, hogy a következő fél évben is lesz orvosi ellátás az egyébként 2020 februárjától üres praxisban. A babócsaiak novemberben olyan helyettesítő orvost kapnak, aki korában néhány hónapot már rendelt a faluban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában