Időjárás

17 órája

Hurrikán: jól vannak a kaposváriak, de várják az ítéletidő végét Floridában

Megérkezett a Milton Floridába, nyomában tornádók pusztítanak. Már 2,6 millió otthon és vállalkozás maradt áram nélkül, a floridai kaposváriak is megközelítette egy nagyobb forgószél, de jól vannak.

Koszorus Rita

Lecsapott a Milton.

Forrás: Hirado.hu/MTI

Tornádók alakultak ki és okoztak károkat Florida területén szerdán azt megelőzően, hogy a szövetségi állam területét elérte a Milton hurrikán, két héten belül a második életveszélyes vihar, írta az MTI. A helyi idő szerint szerdán késő estére várt hurrikánt megelőző esők és helyi viharokban kialakult forgószelek több helyen károkat is okoztak a floridai félszigeten, köztük lakóépületek is megsemmisültek. 

hurrikán
Hajót sodort a partra a szél. 
Forrás: MTI/AP/

West Palm Beachen is feszülten várták az évszázad viharaként is emlegetett Miltont. Az ott élő kaposvári származású fodrász, Velner Ágnes arról számolt be közép-európai idő szerint szerda este, hogy már több tornádó is kialakult a területen. Egy Instagram sztoriban azt is megosztotta, hogy egy nagyobb forgószél a szalonja közelében Wellington városban söpört végig, egy utcányira onnan készült egy videó a földet érő tölcsérről.  – Délelőtt tíz órakor ért ide és még éjjel is nagyon durva volt, alig tudtam elalduni, annyira fújt a szél – mondta. – Pedig mi hurrikánbiztos épületben vagyunk, tette hozzá az Egyesült Államokban élő családanya, aki ezekben a napokban otthon van lányával. – Azt mondják, csak az menjen az utcára, akinek nagyon muszáj. Nagyon remélem, hogy szombaton már tudok dolgozni, most egy kicsit a nap is kisütött, mondta Ágnes, akit közép-európai idő szerint csütörtökön kora délután értünk el. Azt mesélte, Wellingtonban durva pusztítást végzett a tornádó, a világhálóra felkerült képek tanúsága szerint a szél autót és hajót is feldobott a háztetőre. Úgy tudni, négyen meghaltak a vihar következtében. – Tegnap 126 riasztást kaptunk és 20 tornádó ért földet ezek közül, tette hozzá. – Amikor érkezik a tornádó, annak olyan hangja van, mintha egy vonat közeledne az ember felé, pedig csak a szél süvít így. 

Végül sértetlenül vészelte át az évszázad viharát a család, Velner Ágnes azt mondta: hálát ad, hogy annyival megúszták, hogy egy éjszakán át pattanásig feszültek az idegeik. 

hurrikán
Forrás: Faceboook
hurrikán
Heves esőzés és tornádók kísérik a hurrikán útját. 
Forrás: Hirado.hu/MTI

A Milton hurrikánt megelőző intézkedések részeként Florida területén mintegy 6 millió embert érintett a kitelepítési intézkedés. A hatóságok előzetesen arra figyelmeztették a lakosságot, hogy aki otthonában marad az az életét kockáztatja. Elsősorban a tengerparti és a tengeren közvetlen összeköttetésben álló vizek közelében élőknek kellett elhagyniuk lakásaikat, mert a hurrikán akár 3-4 méter magas szökőárral öntheti el az ingatlanokat. A legsúlyosabb károkat a Tampa-öbölben és környékén, valamint Sarasotában várják, írta az MTI. 

hurrikán
Habár komoly tengerszint emelkedésre számítanak, a vakmerőbbek mégis szelfiznek a méteres hullámokkal Floridában. 
Forrás:  MTI/AP

A hurrikánnal együtt akár 300 milliméter csapadék is érkezhet Florida középső részére. A viharzóna csütörtökre virradóra nyugat-keleti irányban vonul át a félszigeten. Az Associated Press tudósítása szerint, nem csak az erős szél és a megemelkedett tengerszint okozza a veszélyt, hanem a Miltonból "születő" tornádók is, amelyek helyi idő szerint már szerda délután komoly pusztítást végeztek Floridában. 

Ron de Santis, floridai kormányzó azt nyilatkozta a helyzetről, hogy már nincs esély a biztonságos menekülésre, hiszen helyi idő szerint szerda este érte el a floridai partokat a hurrikán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában