Kulturális programsorozat

2019.03.01. 17:47

Halandzsázni is jól tudtak a csokonais diákok

Huszonhetedik alkalommal rendezték meg a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában a névadójukról elnevezett kulturális programsorozatot.

Andricz Gabriella

Ezzel igyekeznek a gyermekek hétköznapjait színesíteni, s lehetőséget biztosítani arra, hogy különböző tantárgyakban összemérjék tudásukat a helybeli és a környék iskolások. A hagyományokhoz hűen ünnepélyes megnyitóval indult a hét, ahol felléptek a helyi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola társas táncosai, valamint az iskola több mint nyolcvan tagú énekkara. Az intézmény igazgatóhelyettesétől, Várhegyi Évától megtudtuk, egy hét alatt több mint tíz tanulmányi ágban mérhették össze felkészültségüket a tanulók, így többek közt helyesírási-, meseíró-, vers-és prózamondó-, természetismereti, szépkiejtési kategóriában, mind az alsó, mind pedig a felső tagozatban.

– Csaknem százan vettek részt a matematika versenyen, a harmadiktól a nyolcadik osztályosokig – mondta Várhegyi Éva. – Idén is, mint minden évben, a környék iskoláiból, Kaposfőről, Csökölyből, Hetesről, Somogyjádról és Mezőcsokonyából is többen neveztek. De a vers-és prózamondó verseny is az egyik kiemelt eseménye a programsorozatnak, hisz ilyenkor alkalom adódik arra is, hogy a gyerekek a megszokott osztályközösségen kívül nagyobb közönség előtt szerepeljenek.

Megtudtuk, hogy a felső tagozatosok körében az egyik legnépszerűbb megmérettetés a kreatív írás versenye, ahol egy német költő, Christian Morgenstern által írt halandzsaversekben megjelenő különös képződményekről kellett történetet kreálni a gyerekeknek. A kreatív alsósok pedig kézműves versenyen mutathatták meg fantáziájukat, ahol papírgurigából kellett elkészíteniük egy fantázialényt. A programsorozatot minden évben rajzpályázat is színesíti, idén Benedek Elek egy szabadon választott meséjéhez kellett illusztrációt készíteni. A versenyre több mint háromszáz pályamű érkezett. A versenyek győztesei A „Gyermekekért Alapítvány” jóvoltából részesültek jutalmazásban. Andricz Gabriella

A fotókon a művészeti iskolások társastáncosai láthatók, az esemény megnyitó ünnepségén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában