Művészet

2024.08.27. 12:00

Kórházi folyosókra kerülnek az alkotótábor képei

Az idén immár a 30. alkalommal nyitotta meg a kapuit a siófoki alkotótábor, az itt született alkotások kórházi folyosókon találják meg a helyüket a képzőművészek és mellettük a betegek és orvosok, ápolók nagy örömére.

Kovács Gábor László

Obornik András, kaposvári festőművész az idén tizedik alkalommal résztvevője a siófoki alkotótábornak. Meghívásra érkezett, és azonnal megragadta a balatoni környezet és hangulat. Kaposvári témájú alkotást és tájképet is hozott magával, illetve a táborban is dolgozik újabb festményeken. 

Siófoki alkotótábor

–  A lelkünket megsimogatja, ha a kórházi gyermekosztály falára kerülnek a képek, és jó pillanatokat szerezhetünk a kis pácienseknek – mondta Obornik András. – Az a buli ebben a táborban, hogy a vén rókák is tanulnak egymástól, és a fiatalok elleshetik tőlük a fortélyokat.         

A központi téma minden évben más, most hazánk kultikus helyei nyújtanak ihletet a festőművészeknek. A Balaton mellett Tihany, Badacsony, Siófok is feltűnik a képeken. A legtöbben az akril technikát kedvelik, mert hamar szárad, és könnyen kezelhető, mások olajfestményeket készítenek.   

– Mind profi alkotó, itt már nem kell fogni a kezét senkinek, mindenki értékes alkotásokat hoz létre – állította Biszák László, aki Horváth Péter táborvezető távollétében a helyettesi posztot tölti be.     

A székesfehérvári alkotókör kezdeményezte a siófoki alkotótábor létrehozását, és az ottani kórház felkarolta az ügyet. A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház üdülőjében szállásolják el a festőket már évek óta. Érkeznek résztvevők olyan helyekről, mint Gönnyű, Szekszárd, Székesfehérvár, Pécs, Lovasberény vagy Csákvár. Csapatépítő tíz napot töltenek a magyar tengernél, ahol önfeledten kikapcsolódva alkothatnak, és a Balatonnál barátságok kötődnek. Összesen 15-en gyűlnek össze, van, aki 10 napra, de van, aki kevesebb időre tud jönni. Általában 30-35 kép születik, ezeket a kórház keretezteti, és ősszel rendez belőlük kiállítást. Utána az alkotások az osztályokra, a folyosók falaira, a várószobákba kerülnek, kivéve a betegszobákba, mert ott nem lehet képet kitenni higiéniai okokból. 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában