Stratégiai terv

2 órája

Kaposvár nappalijaként látnák szívesen a könyvtárat

A könyvtár legyen Kaposvár nappalija: ezzel a mottóval  állítják össze most az intézmény következő öt évre, 2029-ig szóló stratégiai tervét. A minap 50 százalékos beiratkozási akciót hirdetettek, a lehetőséget a vártnál is többen, összesen 123-an használták ki.

Harsányi Miklós

– A Takáts Gyula Könyvtárnak jelenleg több mint 5000 beiratkozott tagja van – mondta Rázsits Veronika igazgató. – Összességében eredményes volt a beiratkozási kezdeményezésünk, s annak különösen örülünk, hogy folyamatosan sokan keresik fel az intézményünket. A szakember szerint több okra vezethető vissza az intézmény sikere: bár a könyvek egyre drágulnak, mégis igyekeznek minden újdonságot beszerezni. Otthonos körülmények várják a látogatókat, ahol nyugodtan olvashatnak, igyekeznek lépést tartani a látogatók igényeivel, s így már több mint egy éve társasjátékot is lehet náluk kölcsönözni. Az idén légkondit szereltettek az első emeletre és sok széket áthúzattak. 

könyvtár
Jelenleg 5000 beiratkozója van a Takáts Gyula Könyvtárnak Fotó: Lang Róbert

Rázsits Veronika kiemelte: a szakmai szempontokat figyelembe véve, tervszerűen gyarapítják az intézményük állományát. Jelenleg csaknem 270 ezer dokumentum – könyv, újság, DVD, hanglemez, kotta, diafilm – található náluk. Amíg 2023-ban közel 5100 könyvet szereztek be, addig 2024-ben csaknem 5500-at terveznek, az idén nagyjából 16 millió forintot fordítanak vásárlásra. Jelenleg az olvasók csaknem 30 százaléka diák, szép számmal vannak köztük általános iskolások, s a középiskolásokon kívül főiskolások, egyetemisták is rendszeresen felkeresik a könyvtárat. Az aktív korúakon kívül egyre több idősebb, 70 év feletti olvasójuk van, utóbbiak aránya meghaladja a 20 százalékot. 
– A könyvtár legyen Kaposvár nappalija: ez a mottója a következő öt évre szóló stratégiai tervünknek, amelynek összeállítása jelenleg is zajlik – közölte. – Olyan intézményt szeretnénk, ahol mindenki jól érezheti magát. Külön gondolunk a gyerekekre és a családokra, s a rendezvényeink gyakran olyanok, mintha egy nagy játszóház várná a látogatókat. Szombatonként is gyakran azért jönnek a családok, hogy a gyerekek egymással játszanak, s a szülők kellemes körülmények között elbeszélgethetnek egy, másfél órát. 
Az igazgató azt mondta: a fejlesztést is folytatni kívánják, legközelebb a hangosítást akarják korszerűsíteni. Az erősítőn és mikrofonon kívül új hangfalakat is vásárolnak. 

A könyvtár népszerűségi listája 

Valérie Perrin: Másodvirágzás, Wilbert Awdry: Thomas, a gőzmozdony, Iskolások vicces könyve, Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában, Náray Tamás: Babara 1-2. –többek közt ezek a legtöbbet kölcsönzött könyvek a Takáts Gyula könyvtárban jelenleg. A listán Szlavicsek Judit, Lucinda Riley, Karády Anna, és Téti István művei is szerepelnek. A könyvtár időről időre igyekszik meghívni a legnépszerűbb magyar írókat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában