Hírek

2008.02.15. 19:07

Hordozható szíverőmű

Sikeresen befejeződött pénteken az első magyarországi műszív-beültetés, melyet egy 58 éves férfi kapott meg. Addig tartja életben, amíg nem érkezik megfelelő donor a számára.

BAMA

[caption id="" align="alignright" width="200"] A gép addig tartja életben a férfit, amíg nem érkezik megfelelő szerv a számára
[/caption]Egy súlyos állapotban lévő 58 éves férfin pénteken történelmi műtétet hajtottak végre Budapesten, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében. A szívátültetésre váró betegen hajtották végre az első sikeres műszív-beültetést Magyarországon. „A beavatkozásra azért volt szükség, mivel a páciens műszív nélkül talán csak pár napig élhetett volna” – mondta tudósítónknak a műtét után Merkely Béla professzor. A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója elmondta, a transzplantációs listán lévő beteg így esélyt kapott arra, hogy megfelelő szívet találjanak neki. A műszívvel akár hat hónapig is élhet a férfi, de voltak olyanok a világon, akik egy évig hordták a mesterséges szervet. „A legnagyobb problémát a megnövekedett fertőzésveszély jelenti, ezért minél hamarabb szívet kell találni a betegnek” – mondta Hartyánszky István szívsebész.

A műtétet Szabolcs Zoltán professzor, az Ér- és Szívsebészeti Klinika osztályvezető szívsebésze vezetésével hajtották végre. Az aneszteziológiai rész délelőtt 9, a sebészeti 10 órakor kezdődött, és több mint hat órán át zajlott. A beavatkozásban mintegy 15 orvos vett részt. „A műtét során nem volt komplikáció, de mivel egy igen komoly beavatkozásról van szó az első 24 óra kritikus a beteg szempontjából” – hangoztatta Acsády György, az Ér- és Szívsebészeti Klinika igazgatója. A Városmajorban beültetett műszív tulajdonképpen egy külső keringéstámogató eszköz, s mint ilyen, a legelterjedtebb típus a világon. A műtét alatt egy szívmotor a szív megfelelő üregeiből a vért egy műanyag csőrendszeren egy testen kívüli pumpába vezette, amely átvette mind a két pitvar munkáját. A külső és a belső egység között négy kanül biztosítja az összeköttetést, melyeket a beteg mellkasán vezettek be.

A mesterségesen fenntartott keringés mellett idővel még a betegágyat is elhagyhatja. Egy zsúrkocsi jellegű eszközön maga előtt tolja a mintegy 80 kilogrammos aggregátort, melybe még két biztonsági akkumulátor is beépítettek, áramszünet esetére. A most először alkalmazott eszközt külföldön már egy évtizede használják az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Magyarországon azonban csak mostanra sikerült megteremteni az eljárás szakmai, műszeres és anyagi hátterét, évente mintegy 4-5 esetben tudnának végrehajtani hasonló beavatkozást. „Hét évig tanultam az eljárást Londonban és Oxfordban, mintegy 60 ilyen beavatkozásban vettem részt” – mondta a felkészülésről Gál János, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója. A betegbe ültetett eszköz, mintegy 30 ezer euró (8 millió forint), a külső keringést biztosító szerkezet pedig 60 ezer euróba kerül, melyből egy tartalék is van jelenleg. A költségeket az egyetem állta.

Ma is jól van az első magyar szívátültetett

„Magyarországon eddig 1992 óta 128 szívátültetést végeztek el Magyarországon, jelenleg évente mintegy 20-at” – mondta lapunknak Acsády György. Az Ér- és Szívsebészeti Klinika igazgatója arra emlékezetett, hogy a legelső szívátültetett ma is jól van, s családot alapított. A transzplantációs listán várakozók vércsoportjuknak és testsúlyuknak is megfelelő szívre akár egy évig is várhatnak, de néhány hónap alatt is megkaphatják a megfelelő donort. A műszív a súlyos betegnek ezt a várakozási időszakot hosszabbíthatja meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!