Hírek

2008.02.21. 08:17

Kergetnének

A Budaházy–Toroczkai páros március 9-ére tervezett akciója (amelynek ideológiai alapját – minden jel szerint – egy rosszul idézett Orbán-beszéd adja) mindössze arra alkalmas, hogy sokakat elriasszon a népszavazástól.

Stanga István

Ha most hinnék a manapság oly divatos összeesküvés-elméletekben, akár úgy is gondolhatnám, hogy Budaházy György és Toroczkai László legújabb ötlete nem is a saját fejükben született meg, hanem olyanokéban, akiknek érdekük, hogy egyfajta népszavazás utáni zűrzavart vizionáljanak. Ép ésszel ugyanis nehéz felfogni, hogy az említettek komolyan gondolják azt az akciót, amelyet a március 9-i referendum estéjére terveznek, s amelyről egy általuk aláírt elektronikus levélben tájákoztatták a sajtót. Toroczkaiék azt várják a velük szimpatizálóktól (nem utolsó sorban pedig a Fidesz híveitől), hogy a kérdéses nap estéjén legyenek ott az Országház közelében, hogy mind a kormányt, mind az ellenzéket emlékeztessék Orbán Viktor tavaly március 15-i beszédének gondolataira. A „Felhívás a népszavazás utáni cselekvésre!” címet viselő dokumentum szerzői idézik is a Fidesz elnökének szavait, miszerint „...ha a népszavazás sikeres lesz, akkor a népnek joga lesz elkergetni a kormányt, amelynek nem marad más lehetősége, mint hogy fusson”.

No, már most, ha Budaházyék mindenképpen emlékezni és emlékeztetni akarnak, nem ártott volna, ha maguk nem az emlékezetükre hagyatkoznak, s pontosan idézik a kérdéses Orbán-beszéd vonatkozó mondatait. Az orbanviktor.hu tanúsága szerint ugyanis a nagyobb ellenzéki párt első embere azt mondta, „...A népszavazással megnyílt a lehetőség, hogy lebontsuk az utolsó sarkot is a hátuk mögül. Ez az utolsó alkotmányos eszköz, amellyel az emberek kinyilváníthatják akaratukat. A népszavazás ügydöntő. A népszavazás után vagy azt teszi a kormány, amit az emberek akarnak, vagy elkergethető lesz”. A magyar nyelv szabályai szerint mindez annyit tesz, hogy a Gyurcsány-kormánynak kutya kötelessége lesz aszerint cselekedni, ahogy az emberek a tandíjjal, a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatban döntenek, tehát nem mehet szembe a népakarattal. És ez ugye, teljesen más, mint a Toroczkai–Budaházy páros értelmezése, hogy tudniillik, ha érvényes lesz a népszavazás, akkor kormányt kergetünk.

Megjegyzem, ha valaki rendesen hajlandó végiggondolni ezt az egész dolgot, nyomban rájön, hogy az említett felhívás abszlút ellentétes a Fidesz mindenkit mozgósítani igyekvő szándékával (Orbán a minap nem véletlenül nem beszélt kormánybuktatásról, hiszen neki az esetleges baloldali „igen”-ekre is szüksége van), s mindössze arra alkalmas, hogy sokakat elriasszon a népszavazástól. Persze, minden attól függ, mi a cél.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!