Közélet

2012.11.13. 15:02

Azonnal hívja a mentőket, ha ezeket a tüneteket észleli!

A kaposvári Csiky Gergely Színház művészei is kötelességüknek érezték, hogy csatlakozzanak ahhoz az országos kezdeményezéshez, amely felhívja a lakosság figyelmét a szélütés tüneteire, az időfaktor és a megelőzés fontosságára.

Márkus Kata

A Ne késlekedj - Minden perc számít! szlogennel indult kampány kaposvári állomásán, kedden a Csiky Gergely Színházban Oláh Lajosné alpolgármester is ezek fontosságát hangsúlyozva mondta: annál többet senki nem tehet a saját egészségéért, mint amennyit az ember saját maga.

A Magyar Stroke Társaság negyedik alkalommal indította útjára kampányát, amelynek keretében azt szeretnék minél több ember felé közvetíteni, hogy stroke esetén minden perc számít, a tünetek jelentkezésekor azonnal hívni kell a 104-en a mentőket! A tünetek pedig: az arc, a szájzug asszimetrikussá, a beszéd zavarossá válik, valamint a test féloldali zsibbadása is figyelmeztető jel.



A stroke világszerte és Magyarországon is az egyik leggyakoribb halálok, hazánkban évente 40-50 ezren kapnak szélütést, s 13 ezer ember veszti életét agyi érkatasztrófa következtében. Becsült adatok szerint 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. Vajda Zsolt, a Kaposi Mór Oktató Kórház főtanácsadója szerint a betegség egyre inkább veszélyezteti a fiatal korosztályt is, s Németh Géza, a mentőállomás vezetője úgy látja, leginkább a reggeli órákban és melegfront érkezésekor figyelhető meg esethalmozódás.

Éppen ezért kedden a színházban a program fontos elemeként szűréseket, vércukorszint, koleszterinszint, és vérnyomásmérést, valamint nyaki ultrahangos vizsgálatot végeztek színművészeken is. Akik hangsúlyozták, a tünetek észlelésekor nem a háziorvost, hanem a mentőket kell azonnal hívni, hiszen amennyiben három órán belül szakszerű ellátásban részesül a beteg, úgy remény van arra, hogy maradandó tünetek nélkül meggyógyulhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!