Közélet

2015.11.03. 16:22

Hármas jubileum a Kaposi Mór Oktató Kórházban

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából három évfordulóról emlékeztek meg kedden a Kaposi Mór Oktató Kórházban: 80 éves a gyermekosztály, hét évtizede működik a fül-orr-gégészet, s 1955-ben vált önállóvá az urológia.

Harsányi Miklós

Moizs Marianna főigazgató kiemelte: ritkán adódik egy intézmény életében ilyen nevezetes alkalom. Méltatta az elődök munkáját, s mindegyik osztálynak elismerést adott át.
A gyakorló iskolások alkotásaiból rajzkiállítás nyílt a Kaposi Mór Galériában. Papp Erzsébet orvosigazgató azt mondta: a képek vidámsága mosolyt csal a gyerekek arcára, amely megkönnyítheti a gyógyulásukat.



Légúti- és húgyútifertőzés miatt kerül a legtöbb páciens a gyermekosztályra. Évente közel 2800 fekvőbeteget kezelnek a szakemberek, s a járóbeteg-ellátásban nagyjából 26 ezer gyermekkel foglalkoznak, a szülészeten tavaly 1200 baba látta meg a napvilágot.
– Az elmúlt 80 évet, akár egy ember életét, több korszakra lehet osztani – mondta Major Andrea főorvos. – A kezdeti lépések részben arról szóltak, hogy miként lehet leküzdeni a fertőzéseket, mely a védőoltások és antibiotikumok használatának elterjedése előtt nagy szerepet játszott. Amikor ezen a területen sikerült előrelépni, fontos változás volt az újszülöttgyógyászat fejlődése, a koraszülött-ellátás javítása.

Major Andrea szerint az elmúlt időszakban újabb rohamos technikai fejlődés zajlott le, ami a kaposvári kórházban is lehetővé tett számos fontos eljárás elvégzését. Egyebek mellett képalkotás, az MR és a különféle speciális vizsgálatok azt eredményezték, hogy egyre mélyebb, sokrétűbb tudással rendelkeznek az egészségügyi dolgozók. A különböző tudományágak fejlődése új betegségek diagnosztizálásához és kezeléséhez vezetett. A Kaposi Mór Oktató Kórházban megépült az új tömb, amely a gyermekosztálynak is helyet biztosít, s ezzel együtt sikerült tovább modernizálni a gyógyításhoz szükség felszerelést, hátteret. A főorvos úgy érzi: az osztály egyik erőssége a jó diagnosztikai háttér. Ehhez nemcsak a képalkotók járulnak hozzá, hanem az is, hogy számos szakma képviselteti magát. Széles palettát biztosítanak: az ideg-, illetve mellkassebészettől a szemészeten át a fül-orr-gégészetig minden szükséges ellátást biztosítanak. Tapasztalt orvosok gyógyítják a legfiatalabb pácienseket, s ezen a szakterületen is megfigyelhető a specializálódás.

– Célunk, hogy a jó színvonalat fenntartsuk – hangsúlyozta Major Andrea. – A technikai fejlődést tekintve viszont sok minden a sci-fi világát idézi: szakértők szerint robbanásszerű változásokra lehet számítani a közeljövőben, mely az újszülött gyógyításban is érezteti hatását.
Leggyakrabban még mindig légúti- és húgyúti fertőzéssel keresik fel a gyermekosztályt, amelyhez a marcali és a mosdósi intézmény is tartozik. Ezek a fertőzések rendszerint nem annyira súlyosak, ugyanakkor ami a kezdetekhez képest kirívó, hogy szinte minden szakterületről érkeznek páciensek. Szemészeti-, ortopédiai-, illetve veseproblémákon kívül anyagcsere zavar miatt is kezelnek betegeket. Major Andrea szerint lényeges az utánpótlás biztosítása: sok fiatal jön, ám csak egy részük marad a szakvizsga után. Aki marad, általában hosszabb távon tervez.
– Szerintem sikerélmény, ha egy súlyosan beteg gyermek meggyógyul – emelte ki. – Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk: képeslapot, fotókat küldenek a családok. Az eredmény motiválja a dolgozókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!