Közélet

2011.02.11. 15:45

Lázár lemondása, pénzszóró közszolgáltatók, szadista rendőrök

Nem alakul alkotmányozó nemzetgyűléssé a parlament. Megvédik az embereket a bankoktól és a közszolgáltatóktól. Lázár János lemond szolgálati Audi S8-asáról. A Fidesz-KDNP siófoki frakcióülésének döntései, címszavakban.

Fónai Imre

– A védelem hat hónapja következik, erről született döntés Siófokon – számolt be a sajtó képviselőinek pénteken Lázár János, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője. – Megvédjük az embereket a bankoktól, a közszolgáltatóktól. Amerre a 173 egyéni körzetben a képviselőtársaimmal járunk, mindenütt arról hallani: az áram- és gázszolgáltató  – indokolatlanul és áttekinthetetlenül – horribilis pénzeket szór el, a bankok pedig kísérletet tesznek a bankadó áthárítására. Három monitoring-bizottságot alakítottunk, kettőnek is az lesz a feladata, hogy mindenütt megvizsgálja, hogyan csapják be az ügyfeleket.



Fogyasztóvédelmi típusú segítségre készülünk, az nem érdekel bennünket, hogy a bankoknak és a szolgáltatóknak mi a jó. Ha bármire is fényt derítenek a bizottságok, utána a kormány feladata lesz lépni ezekben az ügyekben.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lázár lemondott Audijáról, Szijjártó Orbán Viktor nevében küzdelmes évet ígért
[/caption]

Egy ilyen bizottság ugyanakkor a 16 százalékos adókulcs hatásait vizsgálja majd. Ahogyan Lázár fogalmazott, arra kíváncsiak például, hogy a versenyszférában hogyan emelkedtek a bérek. – Tartjuk magunkat ahhoz, hogy mindenki jól jár, csak idő kérdése – így a frakcióvezető. – Aki többet dolgozik, az keressen többet; s az is, aki aki gyermeket nevel. Ezt el kell fogadtatnunk, ami komoly meggyőző munkát igényel.

Lázár János arról is beszámolt, hogy meghallgatva és elfogadva egyes kritikákat, megpróbálnak olyan helyzetet teremteni, hogy az ellenzék visszatérhessen az alkotmányozáshoz.

A parlament március közepén nem alakul át alkotmányozó nemzetgyűléssé, viszont hat héten át csak az alkotmányról tárgyal. Letettek arról is, hogy húsvét hétfőjén fogadják el az alaptörvényt; a frakciószövetség április 18-i dátumot javasol. – Nem paktumalkotmányt akarunk, hanem azt, hogy a parlamenti vitában dőljön el a szövege – hangsúlyozta. – Az Alkotmánybíróság jogkörével kapcsolatos ellenzéki javaslatok elől sem zárkózunk el. Innentől kezdve azonban már az ellenzéken múlik az alkotmányozás sorsa.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sajtófigyelem
[/caption]

Balsai István semmisségi törvénytervezetére is rábólintottak Siófokon. Ezt így indokolta a frakcióvezető: – A felelősség azokat a politikai vezetőket terheli, akik arra utasították a rendőrséget 2006. szeptemberében és októberében, hogy szadista módra lépjen fel a demonstrálókkal szemben. A javaslat szerint azok az ítéletek semmisek, melyek kizárólag rendőri vallomásokon alapultak.

Lázár János két személyes ügyet is előhozott a pénteki siófoki sajtótájékoztatón. A napokban Bencsik János államtitkárral keveredett vitába az áramáremeléssel kapcsolatban, erről most azt mondta: – Miért drágább az áram ára Magyarországon, mint a környező országokban? Ezt is meg kell vizsgálni, s hogy miért fizet minden fogyasztó kilowattonként négy forint pluszt? Ez a rendszer most becstelen, mert lobbi- és multiérdekeket szolgál. A kormány újra napirendjére veszi a témát.
Lázár azt is bejelentette, hogy leadja szolgálati Audi S8-asát és a jövőben sem parlamenti, sem önkormányzati autót nem vesz igénybe.


Javaslatok tíz napon belül

Készülnek a kormányzati javaslatok az ország átszervezésére, tíz napon belül állnak össze – erről Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője beszélt pénteken Siófokon, ahol a háromnapos kihelyezett ülés befejező napján kormányülést is tartottak. A szóvivő hozzátette: fél éven belül válhatnak törvénnyé a közmunkát, az egészségügyet, az oktatást, a szociális ellátásokat, az önkormányzatokat érintő intézkedések. – Orbán Viktor azt mondta a frakciószövetség ülésén: sűrű, küzdelmes év lesz a 2011-es – folytatta Szíjjártó. – Szakítunk az elmúlt nyolc évvel, amikor felülről ráerőltették a reformokat az emberekre és külső-belső nyomásra megszorításokat léptettek életbe. Az ország megújítása érdekében is az a legfontosabb a miniszterelnök szerint, hogy áprilisra új alkotmányunk legyen.


Cikkeink a frakcióülésről
---------------------------------------------------------------------
Mit rejt Orbán Viktor hátizsákja? Alkotmányozásra edz a Fidesz

Siófoki gondolatok: abortuszmentes ország a cél


Somogyi Vipera: Alkotmányozzunk!
------------------------------------------------------------------------

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!