Közélet

2011.09.20. 13:09

Nyisd ki az ajtót, ha jön a csendes gyilkos

Újra mustgáz veszély a borospincékben. Somogyban több ember vesztette életét vagy került életveszélybe az utóbbi években – a hatóságok a mérgezés veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Harsányi Miklós

Somogyban több tragédia történt az elmúlt időszakban. Még 2000-ben egy személy vesztette életét a mustgáz miatt, hét éve két hetven éves és egy ötven esztendős ember halt meg Zalán – idézte fel hétfőn Kőhalmi Szilvia, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársa. Enyingen három éve ájult el egy ember a mustgáztól. S még abban az évben, októberben történt a siófoki tragédia: az egyik Keresztes-dülői borospincében egy személy elhunyt. Az ott tartózkodó másik embert a kiérkező mentők mentették meg, őt egyébként a tűzoltók védőfelszerelésben hozták ki a gázzal telített pincéből. A mustgáznak 2008 őszén Nagyberényben is volt egy áldozata.

Színtelen, szagtalan gáz okozza a veszélyt. S hogyan előzhető meg a tragédia? Szakemberek szerint számos ötlet, gyakorlatban jól ismert megoldással kivédhető a baj. Így a megfelelő szellőzés kialakításán kívül azt tanácsolják: a hordókat nagy térben helyezzék el a gazdák, ezzel elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Szakemberek ugyanakkor arra is emlékeztetnek: a nagy borászati üzemekben ritkák az ilyen balesetek, mivel ezeket a létesítményeket felszerelték a biztonsági berendezésekkel.

– Ha erjedő must van a pincében, mindenképp magunk előtt botra erősített gyertyával tanácsos lemenni, s a gyertyát derékmagasságban tartsuk – hangzik az egyik jó tanács. – Amennyiben a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget.



A szakértők szerint kora ősszel ez különösen indokolt. Bár évről évre seregnyi felhívás hangzik el ebben az időszakban, ezt sajnos nem mindenki fogadja meg.
– A balesetek leginkább a szakértelem hiányára valamint az emberi figyelmetlenségre vezethetők vissza – számolt be a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársa. Ennek oka: sokan nem veszik komolyan a veszélyt, s mivel színtelen, szagtalan gázról van szó, későn kapcsolnak.

Fontos tudni: a mustgáz-mérgezést szenvedett embert csak a tűzoltók tudják biztonságosan – légzőkészülék segítségével – kihozni. A fokozott figyelem különösen lényeges: többször előfordult, hogy a segíteni akaró személy is rosszul lett, amikor lehajolt a földön fekvő emberhez.

Veszély leselkedik a borászokra

Szakértők szerint 100 liter 18 fokos mustból 9 kilogramm gáz termelődik.
– A szüretet követő borkészítés egyik fontos mozzanata a must feldolgozása, ami gondos körültekintés hiányában akár halálos balesetek forrása is lehet – utalt a veszélyforrásra Bíró Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.
Az SMRFK területén a dél-balatoni a legjelentősebb bortermelő vidék, ám számos hobbi borász is tevékenykedik megyénkben. A gazdák tisztában vannak a hordóból áramló veszéllyel, a kevésbé jártas bortermelők óvatlansága azonban okozhat tragédiát – számolt be a szóvivő.

A megyei rendőr-főkapitányság a fokozott elővigyázatosságra hívja fel a bortermelők figyelmét. A mustgáz terjedése során olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek nehezebbek a levegőnél, így a föld közelében terülnek el. A tapasztalatok szerint a tragikusan végződő balesetek szinte kizárólag kis borpincékben fordulnak elő.
Megtudtuk: aki mustgáz mérgezést kapott azt mihamarabb elsősegélyben kell részesíteni. A legfontosabb alapszabály, hogy addig is, amíg a mentő megérkezik, az eszméletlen embert azonnal levegőre kell vinni, a pincét pedig át kell szellőztetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!