Közélet

2009.10.31. 16:02

Vörösborainknak jót tesz a klimaváltozás

Könnyen felborulhat a borászok által megálmodott harmónia a klímaváltozás miatt. A jövő azonban némi örömöt is tartogat az ürömben.

J.G. - F. T.

Magyarország számos borvidékén, így Somogyban is korábban kezdődött a szüret. Mindez a szőlő fejlődési ciklusainak változása miatt következett be, hiszen csupán a medárdi időszak hozott esőt, ezt követően azonban nem hullott a gyökerekig lejutó csapadék. A folyamatot tetézte a hőség, az erős szél is mélyítette az aszálykárt. A szőlő egyes fejlődési ciklusai korábbra helyeződtek vagy teljesen megváltoztak.  

Korábban a virágzás 10-12 nap alatt zajlott le, idén egy hétig sem tartott, ami mennyiségi és minőségi problémákat is okozhatott. Az időjárás változásait és annak hatásait 1950 óta vizsgálja a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete.

– A klímaváltozásnak mindenképpen vannak pozitív és negatív hatásai is – mondta Teszlák Péter, a kutatóintézet tudományos munkatársa. – A jó dolgokat ki kell használnunk. A magasabb átlaghőmérséklet, a jobb cukor-sav arány, illetve a megemelkedett UV sugárzás a színanyagok feldúsulása miatt emeli a minőségi bor értékét. Így a fogyasztók mélyebb színű, lágyabb és harmonikusabb ízű vörösborokkal találkozhatnak a jövőben.



Ugyanez a tendencia a fehérboroknál azonban negatív, minőségrontó hatással jár. Nem tipikus keseredési, öregedési folyamatok mehetnek végbe a szőlőben, ami végül gyengébb savtartalomban jelenik meg. Mindez óriási gazdasági változást is hozhat, mert csökkenhet a fehérborok eltarthatósága.

A szakember szerint az egyes fajták eltűnésének azonban egyelőre nincs nagy esélye, hiszen a változásokat igyekeznek a technológiával egyensúlyba hozni. Teszlák Péter elmondta: a fehérborszőlőnél a jövő korábbi érést, nagyobb szárazságtűrést és ellenállóságot hozhat. Közben azonban az enyhe telek hatására a mediterrán térségből egyre feljebb vándorolnak a rovarok, kártevők és vírusok. Ellenük gyors és hatékony védekezési stratégiát kell kidolgozni.
Somogy hideg termesztési övezet, ezért a vörösborszőlő- és csemegeszőlőfajtáknál előnyös változásként előtérbe kerülhetnek azok, amelyeket a késői érés miatt eddig kevesebben választottak.  


Konyári János, az Év Borásza: nagyobb odafigyelés, egyelőre ennyit tehetünk a jó minőségű borért

Nagyon jó vörösborévjáratok követik egymást. Nincs kizárva, hogy ez összefügg a klímaváltozás hatásaival – támasztotta alá Konyári János, az Év Bortermelője, balatonlellei borász azt, hogy a vörös szőlőnek inkább kedvez, míg a fehéret termelőknek könnyen keresztülhúzhatja számításait a megváltozott időjárás.

A szaktekintély szerint korai lenne találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mindez hogyan hat, illetve hat-e majd a fajtaszerkezetre, s a tudomány asztalára tartozó fejtegetésekbe sem kívánt belebocsátkozni. Azt is mondta viszont: nem árt jobban odafigyelni a talajnedvesség megtartására és a zöldmunkákra. Az aszály veszélyein túl azzal is tisztában kell lenni, hogy egyes fajták, így a sauvignon blanc és a pinot noir kifejezetten érzékenyek a napégésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!