Fontos eredmény

2024.06.22. 16:57

Fábián Gábor: a filmfesztivál sikeresen irányítja rá a figyelmet a fogyatékkal élőkre (videó)

A Magyar Speciális Filmfesztivál programigazgatója volt a Hír TV filmes magazinműsorának a vendége.

MW

Fábián Gábor, a Magyar Speciális Filmfesztivál programigazgatója

Forrás: Facebook/Magyar Speciális Filmfesztivál

Múlt héten számos izgalmas filmmel, kerekasztal-beszélgetéssel, koncertekkel és egyéb kapcsolódó programokkal zajlott le a Magyar Mozgókép Fesztivál, új nevén egyszerűen csak MOZ.GO. A fesztivál keretén belül most először tartották meg a tizedik születésnapját ünneplő Magyar Speciális Filmfesztivált is, amelyről az esemény elnöke, Fábián Gábor mesélt a Svenk stábjának – olvasható a Magyar Nemzetnek a Hír TV szombat esti filmes magazinműsorát ajánló cikkében.

A Magyar Mozgókép Fesztivál (MOZ.GO) idén Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban várta a filmek szerelmeseit, akik nemcsak régi és új magyar filmeket tekinthettek meg a programban, hanem számos kapcsolódó eseményen is részt vehettek. Ezeknek egy részéről a Magyar Nemzet is tudósított, első nap a Tündérkertet volt alkalma a lap munkatársának moziban látni, ahol a vetítés utáni kerekasztal-beszélgetésből kiderült, hogy Móricz Zsigmond volt az első történelemhamisító, este pedig megnézhette Kern András új krimi-vígjátékát, amely az esemény nyitófilmjeként hónapokkal a mozipremier előtt volt látható. A második nap legérdekesebb programja a veszprémi várbörtönhöz kötődött, harmadik nap pedig részt vehetett a S.E.R.E.G. című televíziós sorozat sajtóeseményén, ezt követően pedig az életműdíj-átadó gálán.

A Svenk minden életműdíjjal jutalmazott filmessel készített rövid videókat, ezekről az elmúlt hetekben a Magyar Nemzet is beszámolt, itt lehet őket megtekinteni:

A zárónapon sor került a Magyar Mozgókép Díjak kiosztására, ahol a Semmelweis nyerte a legjobb játékfilm díját. Sajnos számos olyan program akadt, amelyre a Magyar Nemzet munkatársai nem tudtak kilátogatni, ilyen volt például a Kaláka együttesről szóló dokumentumfilm bemutatója, a Tompos Kátya emlékére vetített Köntörfalak, vagy a Majdnem feleség című újabb Herceg Ferenc-adaptáció premierje. És ilyen volt a Magyar Speciális Filmfesztivál is, amit idén első alkalommal szerveztek meg a MOZ.GO keretén belül.

Magyar Speciális Filmfesztivál a Svenkben

Ez egy nagy lehetőség, hogy a Magyar Speciális Filmfesztivál is, amely idén ünnepli a 10. évfordulóját, meghívást kapott, és gyakorlatilag biztosítják számunkra a megmutatkozás lehetőségét, ami azért nagyon fontos, mert egy ilyen színvonalas és nívós filmfesztiválon meg tud mutatkozni az a fajta munka meg az a fajta érték, amit most már hosszú évek során folytatunk és csinálunk

– fejezi ki örömét Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke a Svenk stábjának. A Speciális Filmfesztiválon a fogyatékossággal élő emberek filmjeit mutatják be, akiknek a tevékenységét egész évben igyekeznek követni, így segíteni őket a filmkészítésben.

Ez egy nemzetközi filmfesztivál, 30-40 országból fogadunk általában professzionális filmeket a fogyatékossággal élők tematikájában, és van egy másik része is ennek, amikor a fogyatékossággal élő emberek által készített filmeket mutatjuk be.

Fábián Gábor a számos jótékony hatás mellett elsősorban azt emelte ki, hogy a fesztivál legfontosabb eredménye, hogy eredményesen képes ráirányítani a figyelmet a fogyatékossággal élő emberek életére, gondolataira. – Ráadásul egy olyan belső és tiszta forrásból, hogy ha azt vesszük, ők maguk csinálják a filmeket, azokat a filmeket, azokat az alkotásokat tárjuk így a nagyközönség elé. Egyfajta hungarikumnak is fel lehet fogni azt, amit a speciális film jelent az esetünkben, mert a nemzetközi színtérre kitekintve nem találtunk ehhez hasonló kezdeményezést – mondta Fábián Gábor.

A Hír TV filmes háttérműsorának legújabb adását szombaton 23.30-kor láthatják a televíziónézők, az ismétlés szokás szerint vasárnap reggel 7.30-kor lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!