A főváros egyéves élelmiszer-pazarlásával megegyező mennyiségű élelmiszert mentett meg az egyik kereskedelmi lánc

Nemrég adta át a Tesco az Élelmiszerbanknak a 100 milliomodik adag ételt jelképező mentett élelmiszert, így ünnepelve a szeptember 29-i élelmiszer-pazarlás elleni világnapot.

Az áruházlánc 2014 óta az egyesülettel, illetve 2023 óta az Ökumenikus Segélyszervezettel stratégiai partnerségben működteti élelmiszermentő programját, hogy az áruházaiban megmaradt, de még fogyasztható termékeket a rászorulóknak adományozza. Az egy évtized alatt jótékony célra felajánlott élelmiszerek mennyisége megfelel annak, amit a fővárosban egy év alatt fölöslegesen dobnak ki a kukába. A Tesco 2017 óta évente önkéntesen beszámol a működésében keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségéről, amelyet az ENSZ 12.3-as Fenntartható Fejlődési Céljával összhangban már 74 százalékkal csökkentett, hozzájárulva az élelmiszer-pazarlás 2030-ig történő megfelezéséhez.

2014 óta 100 millió adag étel került a Tesco üzletekből a nélkülözőkhöz.  A napi szintű folyamat keretében a Tesco áruházaiban megmaradt, de emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszerek rászorulókhoz kerülnek. 10 év alatt így annyi adomány talált gazdára, mint amennyi Budapest lakosainak együttes éves felesleges, vagyis elviekben megelőzhető élelmiszer-hulladéka. Azaz a Tesco mintegy 1 millió 680 ezer ember egyéves élelmiszer-pazarlását „írta jóvá” az elmúlt évtizedben.

„Elsődleges célunk, hogy az élelmiszer-felesleg mennyiségét szorítsuk vissza, amennyire csak lehetséges. Ehhez fejlett forgalom-előrejelző és rendelési eljárásokat, illetve a közeli lejárati idejű termékekre beállított árkedvezményrendszert használunk. Ha az élelmiszert nem tudjuk értékesíteni, elsősorban karitatív szervezeteknek, köztük például az Ökumenikus Segélyszervezetnek vagy a Magyar Élelmiszerban Egyesület segítségével helyi közösségeknek, állami fenntartású, civil, egyházi, önkormányzati szervezeteknek adjuk tovább. A maradékot pedig állatmenhelyeknek adományozzuk, illetve biogázüzemben hasznosítjuk. Csak az ezután megmaradó termékek válnak hulladékká. Büszkék vagyunk rá, hogy legutóbbi jelentésünk szerint az üzleteinkben forgalmazott élelmiszer mennyiségének csupán 0,67 százaléka került hulladéklerakókba. Jó gyakorlatainkkal pedig nemcsak az áruházaink környékén élő nehéz helyzetben lévő embereknek tudunk segíteni, de egyúttal a károsanyag-kibocsátásunkat is csökkentjük: a 2016/17-es pénzügyi év óta több mint 120 ezer tonnával”– mondta Hevesi Nóra, a Tesco-Global Zrt. kommunikációs vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában