Megsegítik a településeket

2024.09.11. 19:46

Büntetésre, juttatásra és számlákra költik a rendkívüli támogatást

Csaknem 47 millió forintot kapott a rendkívüli kormányzati támogatásból több település is a somogyi 2-es választókerületben. Az erről szóló támogatási döntéseket Szászfalvi László a térség országgyűlési képviselője szerdán adta át a polgármestereknek Csurgón és Nagyatádon. A tapasztalatok szerint egyre kevesebben kérnek ilyen jellegű segítséget.

Marosi Gábor

A legtöbbet, 24 millió forintot Csurgó, a legkevesebbet, 127 ezer forintot Bolhás kapta. Füstös János, Csurgó polgármestere érdeklődésünkre elmondta, évente kétszer is pályáznak a kormányzati támogatásra azért, hogy a költségeiket fedezni tudják. 

 A tapasztalatok szerint egyre kevesebben kérnek támogatást.
 A tapasztalatok szerint egyre kevesebben kérnek ilyen jellegű támogatást.

 Alapvetően az a probléma, hogy kisváros vagyunk, viszont nagyon sok intézményt működtetünk.

 – emelte ki a város vezetője. – Szociális és oktatási intézményeink, könyvtárunk, történelmi parkunk, sportcsarnokunk és helytörténeti gyűjteményünk is van. Ezeknek a fenntartása – főként az energiaszámlák miatt – sokba kerül. Sajnos a település adóbevétele a kiadásokhoz képest nagyon kevés. A költségvetésünknek csak a 6-7 százalékát teszi ki, a többi központi támogatás – tette hozzá.

 A csurgói polgármester arról is beszélt, próbálnak folyamatosan fejleszteni és olyan beruházásokat végrehajtani, melyek jelentősen csökkenthetik a havi kiadásaikat.

A pogányszentpéteri önkormányzat is kért segítséget a kormánytól

 Flinger Tamás polgármester kérdésünkre elmondta, a Magyar Államkincstár megbüntette a települést, mert szerintük jogosulatlanul vették igénybe a gyerekétkeztetés után járó támogatást. Ezért 1 millió 600 ezer forintot kell fizetniük. A magas összeg miatt részletfizetést kért az önkormányzat.  

Egymillió forinthoz jutottunk most hozzá a kormányzati támogatásból, ebből fizetnénk ki a bírság egy részét.

– emelte ki Flinger Tamás. – A fennmaradó 600 ezer forintot igyekszünk összespórolni. Sajnos a falunak alig van adóbevétele, ezért is kényszerülünk arra, hogy kérjünk segítséget a kormánytól – mondta Flinger Tamás.

Kadarkút másfél millió forintos támogatást kapott. Karsai József polgármester érdeklődésünkre elmondta, a támogatásból a 25, 30 és 40 éve dolgozó közalkalmazottaknak a törvény által garantált juttatást fizetik majd ki.

 Szászfalvi László a térség országgyűlési képviselője szerdán adta át a polgármestereknek  a támogatást.
 Szászfalvi László a térség országgyűlési képviselője szerdán adta át a polgármestereknek  a támogatást.

Csökkent a támogatás iránti kérelmek száma 

Szászfalvi László, Barcs és térségének országgyűlési képviselője érdeklődésünkre elmondta, gyakorlatilag 1990 óta létezik az önkormányzatok működését segítő támogatási rendszer. A támogatást felújításra nem lehet költeni, csak az alapműködésre fordítható, illetve a hatvan napja lejárt rezsitartozások finanszírozására. A politikus kiemelte, az országban 988 millió forintot fizetnek ki 240 önkormányzat számára, ebből a somogyi 2-es választókerületbe 10 településnek. Szászfalvi László hangsúlyozta, enélkül nehéz lenne az önkormányzatok működése, viszont jóval kevesebben igénylik már a kormányzati támogatást, mint 15-20 évvel ezelőtt. 

  • Bolhás 127 ezer
  • Csurgó 24 millió Ft 
  • Gige 1,7 millio Ft
  • Iharos 516 ezer Ft
  • Kadarkút 1,5 millió Ft
  • Lábod 1,9 millió Ft
  • Nagyatád 13 millió Ft
  • Pogányszentpéter 1 millió Ft
  • Porrog 896 ezer Ft
  • Zákány 1,3 millió Ft .
     

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában