Eljött a cselekvés ideje”: megkezdődött a 16. Biodiverzitás Csúcstalálkozó

Az ENSZ 196 tagországának részvételével, a kolumbiai Caliban vette kezdetét a 16. Biológiai Sokféleség Csúcstalálkozó, amelynek során Magyarország, mint az EU Tanácsának soros elnöke koordinálja és képviseli az uniós tagállamokat. Dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az Európai Unió nevében elmondott nyitóbeszédében kiemelte, hogy az ENSZ-nek a hangsúlyt a tárgyalások helyett a konkrét intézkedésekre, a Biológiai Sokféleség keretrendszerének végrehajtására kell helyeznie.

Kolumbia ad otthont az élővilág védelmének legnagyobb világeseményeként számon tartott Biológiai Sokféleség Csúcstalálkozó soron következő, 16. fordulójának. A 196 ország részvételével megrendezett, kéthetes világeseményen Magyarország kulcsszerepet játszik, hiszen az EU Tanácsának soros elnökeként hazánk feladata kialakítani és a világ többi régióival folytatott tárgyalások során képviselni az európai uniós álláspontot. 

Ökrös Oszkár helyettes államtitkár, az uniós elnökségi delegáció vezetőjeként megtartott nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a Biológiai Sokféleség Keretrendszert kialakító tárgyalások után, most már a végrehajtásra, a konkrét intézkedésekre kell helyezni a hangsúlyt, hogy az ENSZ-tagországok együtt, globális közösségként léphessenek fel a kölcsönösen összefüggő globális válságokkal szemben, mint az élővilág pusztulása, az éghajlatváltozás, a talajok és óceánok szennyezése. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a magyar uniós elnökség kiemelt célja egy hatékony monitoring és felülvizsgálati mechanizmus elfogadása, a szükséges intézkedésekkel arányos pénzügyi erőforrások mozgósítása, valamint a megállapodás előmozdítása a globális közösségben viták kereszttüzében álló olyan kérdésekben, mint a genetikai erőforrásokra vonatkozó digitális szekvencia-információkból származó előnyök megosztása, vagy az őslakos népek és helyi közösségek folyamatba történő bevonását biztosító intézményes megoldások.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában