Megyei időjárás

2024.07.14. 07:55

Folytatódik a hőség a hét utolsó napján is

Vasárnapra folytatódik a hőség.

Fotó: Pheelings media

Ismét az északnyugati megyékben lehet könnyebben viselhető a meleg, míg délen, délkeleten 40 fok körüli értékek a valószínűbbek.
Országszerte változóan napos, átmeneti időszakokra erősebben gomoly- és fátyolfelhős idő lesz jellemző.
Késő délután, este ismét nő az esélye helyi, de heves zivatargócok kialakulásának. A vihargócok a Duna vonalától keletre, illetve a Duna tág környezetében alakulnak ki nagyobb eséllyel, de az éjszaka első felében, északnyugaton sem kizárt az előfordulásuk.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
szombat délután 34,
vasárnap reggel 19,
vasárnap délután 35,
hétfő reggel 20 fok körül alakul.

Folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Hétfőn sem érkezik változás, sőt északnyugaton is visszatér az erős hőség, jellemzően 35-40 fok köré várható a maximum hőmérséklet. Alapvetően napos, de fátyol- és délután erősebb gomolyfelhősödéssel tarkított idő marad a jellemző. Késő délután, este, előreláthatólag elsősorban a Tiszántúl térségében elszórtan heves zivatargócok is kialakulnak, de jellemzőbb lesz a csapadékmentes időjárás.

- Kedd napközben egy hidegfront érkezése körvonalazódik szélerősödéssel és növekvő zivatarveszéllyel. A front előtt erős napsütés, rekkenő hőség ígérkezik, majd a délutáni, esti időszakban viharos zivatarok kialakulásával kell számolni! Az éjszaka második felére várhatóan már lenyugszik a légkör, csökken a csapadékhajlam.

- Szerda hajnalban még elvétve előfordulhat zivatargóc, de többségében reggelre lenyugszik a légkör, kitisztul az ég. Az élénkebb É-i széllel érkezhet néhány fokos hőmérséklet csökkenés, de egyelőre az a valószínűbb, hogy így is 35 fok körül, illetve a felett marad a maximum hőmérséklet. Este, kis eséllyel, elvétve kialakulhat kis körzetet érintő zivatar.

- Csütörtökre napsütéses, délután gomolyfelhősödő, hőségnap ígérkezik ismét fokozódó nappali felmelegedéssel. Este, éjjel, elvétve kialakulhatnak zivatargócok.

- Péntekre is hasonló idő ígérkezik, délen ismét 40 fok közelébe fokozódhat a hőség. Estére hidegfront érkezése körvonalazódik, így délután, este az elmúlt napokhoz képest több helyen, nagyobb területet érintően nő meg a zivatarok kialakulásának esélye. forrás: eumet.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában