Vármegyénk időjárása

2024.07.13. 07:58

Strandidőre számíthatunk

Szombaton egy térségünkben elgyengülő, feloszló hidegfront éri el vármegyénket északnyugat felől, azonban jelentős változást nem okoz, marad a napsütéses, nyári idő.

Sonline.hu

20240705_Balatonsound_MW_SZL

Marad a nehezen viselhető, rekord körüli hőség. Késő délutántól, az elmúlt napokhoz képest több helyen alakulhatnak ki heves zivatarok (foltokban felhőszakadás jégeső, viharos kifutószél). Szórványosan hullik csapadék, így kis körzeten belül lehetnek csapadékmentes és felhőszakadással sújtott területek is. Az éjszaka második felében, hajnalban már csak elvétve lehet csapadékgóc. Lenyugszik a légkör, tisztul az égbolt.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
szombat reggel 20,
szombat délután 34,
vasárnap reggel 21 fok körül alakul.

Országos hőség, sőt, nagy területen forróság van, ez pedig tartós stresszt gyakorol mindenkire - kifejezetten a kisgyermekek és az idősek szervezetére. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, a szervezet egyre jobban elfárad. (met.hu)

A legvalószínűbb folytatás:

  • Vasárnap előreláthatólag folytatódik a hőség. Változóan napos, átmeneti időszakokra erősebben gomoly- és fátyolfelhős idő várható. Az északnyugati megyékben lehet továbbra is könnyebben viselhető a meleg, míg délen, délkeleten 40 fok körüli értékek a valószínűbbek. Késő délután, este ismét nő az esélye helyi, de heves zivatargócok kialakulásának. A vihargócok a Duna térségétől keletre alakulnak ki nagyobb eséllyel.
  • A jövő hét első napjai sem ígérnek még érdemi változást. Országszerte az évszakos átlagnál jelentősen magasabb, 34-41 fok körüli maximum, illetve 28-31 fok körüli középhőmérsékletekkel számolhatunk. Erős napsugárzás, délutánonként gomolyfelhősödés marad a jellemző elszórtan heves zivatargócokkal, de jellemzőbb marad a csapadékmentes időjárás. Kedd estére egy hidegfront érkezése körvonalazódik szélerősödéssel és növekvő zivatarveszéllyel.
  • Szerdára még bizonytalanul előrejelezhetően, de egyelőre az látszik valószínűbbnek, hogy a hidegfront elgyengül az ország térségében. Már reggelre lenyugszik a légkör, kitisztul az ég. Az élénkebb É-i széllel érkezhet néhány fokos hőmérséklet csökkenés, de 30 fok felett, inkább 35 fok körül marad a várható hőmérséklet.
  • Csütörtökre napsütéses, gyengén gomolyfelhősödő, hőségnap ígérkezik.
  • Péntekre is hasonló idő ígérkezik, sőt délen ismét 40 fok közelébe fokozódhat a hőség. Ismét nő a helyi zivatarok kialakulásának esélye, főként az ország északi harmadán.
    forrás: eumet.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában