Megyei időjárás

2024.07.07. 07:54

Tovább melegszik az idő, de este várható némi csapadék

Vasárnap pár fokot tovább fokozódhat a hőség, nagyobb területen várható 34-35 fokos maximum Somogyban.

Fotó: Pesthy Márton

Napsütéses, nyári napunk lesz fátyol- és gomolyfelhőkkel. A nap túlnyomó részében sehol sem valószínű csapadék, majd az esti órákban, a Dunántúl északi és nyugati térségében elvétve kialakulhat egy-két zivatargóc is.

Éjszaka változó felhőzet várható, fülledt, labilis légköri helyzettel. Előreláthatólag elsősorban az ország északi felén szórványosan záporok, zivatargócok alakulnak ki, míg délebbre kisebb a valószínűsége csapadéknak. Északon sem esik mindenhol. Jellemzően mérsékelt szél fúj, zivatarok környezetében azonban lehetnek viharos széllökések.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
vasárnap reggel 18,
vasárnap délután 32,
hétfő reggel 18 fok körül alakul.

Meleg jellegű fronthatással számolhatunk, egyre nagyobb területre tér vissza a hőség. Többek között fejfájás, fáradékonyság, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás léphet fel, nőhet a reakcióidő. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Hétfőn a térségünkben elgyengülő hidegfront okozhat az északnyugati, északi megyékben élénkebb szelet, illetve mérsékeltebb felmelegedést. Másutt marad, sőt fokozódhat a hőség, a napi középsőmérséklet egyre több helyen meghaladja a 27-28 fokot. Hajnalban elhalnak az éjszakai zivatargócok, majd napsütéses, gyengén felhős idő alakul ki. Késő délutántól, az éjszaka első feléig, előreláthatólag a Duna vonalától keletre, azon belül is elsősorban az északi megyékben hevesebb záporok, zivatargócok alakulhatnak ki.

- Kedden ismét napsütéses, mérsékelten gomolyfelhős idő következik. Folytatódik a hőség, északnyugaton, északon is több fokkal 30 fok fölé várható a maximum érték. Mivel az éjszakai felfrissülés is egyre gyengébb, a napi középhőmérséklet 27-29 fok körül mozoghat, ami már jelentős terhet ró a szervezetre! Este, a délnyugati országrészben válhat kedvezővé a légkör egy-két helyi, kis körzetet érintő zápor, zivatargóc kialakulásához.

- Szerdán, csütörtökön pár fokot még tovább fokozódhat a hőség, így a maximum a déli országrészben elérheti a 40 fokot. Napos, gyengén gomolyfelhős idő látszik a legvalószínűbbnek. Éjjel, az északnyugati határszélen látszik esély felhősödésre, illetve helyi zivatargóc kialakulására.

- Pénteken - még jelentős bizonytalansággal, de - egyelőre egy magasban érkező hideg légtömegnek köszönhetően kialakuló labilis légköri helyzet körvonalazódik. A talajszinten ez lehűlést nem ígér, de megnő a fülledtség és a napos-gomolyfelhős időben a viharos zivatarok kialakulásának esélye. (forrás: eumet.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában