Megyei időjárás

2024.08.23. 07:55

Nyugodt, napos idővel zárhatjuk a dolgos hétköznapokat

Pénteken nyugodt, alapvetően napos idő következik.

2427563807

Fotó: chalermphon_tiam

Délelőtt felhőtlenebb, míg a déli, délutáni időszakban már egyre fátyolfelhősebb égbolt valószínű. Csapadék nem érkezik.
Gyenge, időnként mérsékelt D-i irányú légmozgás várható. Ismét erősödni kezd a nappali felmelegedés: a frissebb hajnalt követően délutánra 30-34 fok köré melegszik a levegő. A déli, délkeleti országrészben lesz a legmelegebb.
Éjszaka eleinte határozottabb, majd elvékonyodó fátyolfelhőzet melletti csillagfényes égbolt, nyugodt, szélcsendes idő várható. Felfrissül a levegő, de az előző naphoz képest mérséklődik az éjszakai lehűlés.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
csütörtök délután 28,
péntek reggel 17,
péntek délután 33,
szombat reggel 20 fok körül alakul.

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Szombaton nyugodt, változó erősségű fátyolfelhőzet melletti napsütéses és tovább melegedő, az évszakos átlagnál 4-6 fokkal melegebb időre számíthatunk. Visszatérhet a hőség.

- Vasárnap a nap túlnyomó részében fülledt, nagyon meleg idő valószínű változó napsütéssel, fátyolfelhőzettel. Késő délutántól egy hidegfront közelítheti meg az északnyugati határvidéket. A front mozgásának előrejelzésében még mindig nagy a bizonytalanság. Most az látszik valószínűbbnek, hogy még tőlünk északnyugatra megtorpan, így hazánkban előreláthatólag csak a Dunántúl térségében feltámadó ÉNY-i szél jelzi közeledtét.

- A jövő hét első felében ugyanez a tőlünk északnyugatra megtorpanó, majd csak lassan fölénk helyeződő, közben várhatóan elgyengülő, illetve felszakadozó frontrendszer alakíthatja a térség időjárást:
Hétfőn zömmel napos időben eleinte csak nyugaton várható élénk É-i szél, majd délután, este országszerte megerősödhet a légmozgás. Ekkor elszórtan, kevés helyet érintően zápor, zivatargóc is kialakulhat. Északnyugaton, északon mérséklődhet kissé a meleg, délen marad a hőség.
Kedden is marad az alapvetően napos idő. Fokozatosan mérséklődik az É-ias szél, keleten valószínű a legtovább szeles idő. A reggeli, majd a késő délutáni, esti időszakban látszik esély szórványos, helyi záporra, zivatargócra. Marad az évszakos átlagnál jóval melegebb idő.
Szerdára, csütörtökre sem körvonalazódik jelentős változás, marad a meleg. Napsütéses, gomolyfelhős időben elvétve kialakulhatnak ugyan záporok, zivatargócok, de többségében csapadékmentes idő valószínűbb. Időnként felélénkülhet az É-ias szél. forrás. eumet.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában