Vármegyei időjárás

2024.09.13. 07:58

Hideg esős, viharos szél érkezik nyugatról

Nyugat felől tovább növekszik és vastagszik a felhőzet. A nap első felében keleten még előfordulhat napsütés, de délutánra már ott is erősen felhős vagy borult lesz az ég, hasonlóan az ország többi részéhez. Sok helyen várható eső, zápor, és keleten akár zivatarok is kialakulhatnak.

Fotó: Nicoleta Ionescu

Jelentős mennyiségű csapadék valószínű. A szél egyre többfelé északnyugatira, északira fordul, amelyet sok helyen erős, a Dunántúlon pedig viharos lökések kísérhetnek. Délután 10 és 28 fok között várható, nyugaton hűvösebb, keleten viszont melegebb lesz.

Somogy vármegye térségében pénteken is még megmarad a kettősség, a változást hozó ciklon középpontja nagyjából az ország fölött helyezkedik el. A Dunántúl térségében erős, északnyugaton viharos erősségű (80-100 km/ó) északnyugati széllökésekre kell készülni. A középső országrészben mérsékeltebb maradhat a légmozgás, míg keleten élénk, déli-délnyugati irányú szél a valószínűbb.
A ciklon első csapadékhulláma a nap folyamán keresztezi az országot nyugat-keleti irányban. Elszórtan jelentősebb, 20-30 mm-t meghaladó mennyiségű eső is lehullhat. Ekkor zivatarok is kialakulhatnak. Nyugaton eközben ritkul, elgyengül a csapadék, de elszórtan ekkor is lehetnek gyengébb, időszakosabb esők. A hőmérsékletben is jelentős lesz a különbség, míg nyugaton épp csak 10 fok köré várható a délutáni érték, addig a keleti határvidéken a 25 fokot is meghaladó maximum értékekre van kilátás.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
péntek reggel 9,
péntek délután 10,
szombat reggel 8 fok körül alakul.


Ciklon örvénylik a következő napokban a Kárpát-medence felett, így mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- A szombattól legalább hétfőig terjedő időszakra az évszakos átlagnál több fokkal hűvösebb, gyakran szeles, többségében felhős időjárás ígérkezik több hullámban érkező esőkkel, záporokkal tarkítva. Csak átmeneti, rövid időszakokra vékonyodhat el a felhőtakaró, bújhat elő a nap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában