Vármegyénk időjárása

2024.09.07. 07:54

Napsütéses, nyári időre készülhetünk a hétvégén

A hétvégén jelentős változás még nem következik be a légköri helyzetben, a nyugat felől érkező frontok egyelőre megtorpannak a Kárpát-medence határánál.

Klein Péter Nándor

Fotó: Szendi Péter

Alapvetően napsütéses, nyári meleg időre lehet készülni, de változó erősségű gomolyfelhőzet adhat időszakos árnyékot. Időről-időre felélénkül a keleti, délkeleti szél. Szombaton hajnalban, majd a késő délutáni órákban látszik esély egy-két helyi zápor, zivatargóc előfordulására, de csak kevés helyet érint csapadék. Vasárnap napközben sem látszik még esély komolyabb esőre, de az esti, éjszakai időszakban, a nyugati országrészben jelentősen megnövekedhet a légköri labilitás. Erőteljesebb felhőképződéssel és szórványosan, de nagyobb számban kialakuló záporokkal, illetve zivatarok esélyével lehet számolni arrafelé. Keleten marad a nyugodt idő, de hétfő hajnalban már ott is befelhősödik az ég.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
szombat reggel 16,
szombat délután 30,
vasárnap reggel 19 fok körül alakul.

Fronthatás nem terheli szervezetünket, lassan mérséklődik a hőség. (met.hu)

A legvalószínűbb folytatás:

  • Jövő héten hasonlítani sem fog időjárásunk a jelenlegi, illetve az augusztusi időszakhoz. Leépül a térségünket hetek óta uraló anticiklon, ami teret ad egy nyugatról érkező ciklonoknak és azok frontjainak, illetve vele a nedves, hidegebb légtömeg beáramlásának.
  • Hétfőn megérkezik a nagy változás, országszerte borongós idővel, sokfelé esővel, jelentős csapadékkal. Különösen nyugaton, északnyugaton számíthatunk kiadós esőre. Délnyugaton zivatar is előfordulhat. 20 fok köré esik vissza a hőmérséklet, de északkeleten, ahol délelőtt még napsütés is lehet, ott 28 fok köré is emelkedhet még a front előtt a hőmérséklet. Átmenetileg többfelé megerősödhet a D-i, DK-i szél még a front előtt.
  • Kedden várhatóan kelet felé halad, illetve távozik a hidegfront, így legtovább keleten maradhat borult az ég, és ott kisebb esők, másutt a változó napos-felhős időben szórványos záporok alakulhatnak ki. Délnyugaton zivatar is lehet. Északnyugaton élénk, erős északnyugati, másutt mérsékelt, kissé élénk szél fúj. Kissé emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten valószínű a leghűvösebb.
  • Szerdán előreláthatólag átmenetileg nyugodt, napsütéses idő valószínű, de északkeleten kialakulhatnak záporok, zivatarok. Másutt csapadék és számottevő felhőzet nem ígérkezik. Kellemesen alakul a hőmérséklet.
  • Csütörtökön is még alapvetően kellemes hőmérsékletű idő a legvalószínűbb, de délnyugat felől felhősödésre számíthatunk, délutántól egyre többfelé esővel. Újabb ciklon érkezhet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában