kaposvári Egyetem

2018.02.09. 10:14

Motiválja és nyugtatja a kis tapsifüles a diákokat

Egy nyuszi jelenléte tényleg oldja az iskolai stresszt? Erre is keresi a választ a Kaposvári Egyetem unikális kutatása, amelyben az Agrár-és Környezettudományi Kar, valamint a Pedagógiai Kar közösen dolgozik.

Koszorus Rita

Új, nem mindennapi osztálytársak, nyulak érkeztek három kaposvári általános iskolába. A Kisfaludy és a Rákóczi Tagiskola mellett a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ is szívesen csatlakozott a Kaposvári Egyetem állatasszisztált kutatásához.

– Az elsős osztályokban folyamatosan jelen van egy nyuszi. Egy héten egyszer pedig a gyógypedagógus hallgatók foglalkozásokat is tartanak a kicsiknek. A projekt egyediségét az adja, hogy a másfél év során konkrét méréseket végzünk. Így számszerű tapasztalatunk lesz arról, hogyan csökken az iskolai stressz a nyulak jelenlétének köszönhetően – ismertette a részleteket Dr. Di Blasio Barbara, a Kaposvári Egyetem Gyógypedagógiai Intézetének igazgatója.

A program másik különlegessége, hogy a Pedagógiai és az Agrár- és Környezettudományi Kar közösen végzi a kutatást. – Unikális, hiszen egy karközi együttműködéséről beszélhetünk. A Kaposvári Egyetemen minden feltétel adott az eredményes munkához. A Pedagógiai Kar a gyermekek fejlődését, míg az Agrár- és Környezettudományi Kar az állatokat vizsgálja, hogy alkalmasak-e a számukra is megterhelő munkára – mondta Dr. Molnár Marcell, a Vadbiológiai és Etológiai Tanszék egyetemi docense. Nem mindegy ugyanis az sem, hogy milyen nyuszik segítik a gyermekeket. – Nagyon fontos, hogy szelídek, barátságosak legyenek, és bizalmi viszonyt tudjanak kialakítani az emberekkel. Különböző tesztekkel olyan egyedeket válogatunk ki, amelyek alkalmasak erre a feladatra. Ha megtaláljuk a megfelelő egyedeket, akkor azokból egy speciális vonalat szeretnénk kialakítani – tette hozzá az egyetemi docens.

Az első osztályos tanulók szorongási szintjét havonta mérik. Az eredmények pedig komoly bizakodásra adnak okot. – Biztos vagyok benne, hogy a nyúl egyik legjobb hatása, hogy motivációt ad a diákoknak. A nyuszi egy olyan jó közérzetet biztosít a gyermekek számára, amely a közös munkára, az órán való aktív részvételre inspirálja őket. Ez pedig hosszú távon a tanulmányi eredményeik javulását hozza – mutatott rá Dr. Di Blasio Barbara.

– A tanulási képességeket vizsgáló pszichológiai teszteket a program elején és végén végzik el. – A tananyag központú oktatás a gyermek számára megfoghatatlan, a nyuszi azonban hidat képezhet a kisdiák és a tananyag között – hangsúlyozta Dr. Di Blasio Barbara.

A Kaposvári Egyetem gyógypedagógus képzésében már megjelentek az úgynevezett állatasszisztált pedagógiai ismereteket nyújtó kurzusok. Ha pedig a kutatás a várt eredményt hozza, akkor országosan is elterjedhet a módszer. – Itt, a Kaposvári Egyetemen egyszerre tudjuk kiképezni az állatasszisztált pedagógiához értő szakembereket, valamint olyan nyulakat tudunk biztosítani, amelyek kiválóan alkalmazhatóak erre a feladatra – emelte ki Molnár Marcell.

Bevethető terápia

A természettudományos alapokon nyugvó kutatás iránt nagy az érdeklődés, a Kalocsai Speciális Gyermekotthon a súlyosan deviáns fiataloknál használná a nyuszis terápiát. A Kaposvári Egyetem további tervei között szerepel annak kutatása, hogy az időskori mentális problémákon segíthet-e a nyulak a jelenléte.

Segítik az élsportoló hallgatókat

A Kaposvári Egyetem nemcsak a tudományos képzésre figyel oda körültekintően, hanem támogatja is a sportban jeleskedő hallgatókat. Legyen szó röplabdáról, kosárlabdáról vagy éppen lovastornáról, a fiatalok számíthatnak az intézmény segítségére. Az élsportolói ösztöndíjat a város alapította és kaposvári önkormányzat, valamint a Kaposvári Egyetem közösen adja.

Pénzügy és számvitel szakon tanul másfél éve, ötödik esztendeje pedig a Fino Kaposvár felnőtt férfi röplabda- csapatát erősíti Bögöly Gábor. Azt mondta: számára nem volt kérdéses, hova adja be jelentkezését. – A tanulás és a röplabda volt a két ok, ami miatt itthon maradtam Kaposváron – mondta a fiatal röplabdázó. Bögöly Gábor számára nem egyszerű összeegyeztetni az élvonalbeli sportot a tanulással, de azt mondja: nem is lehetetlen.

– Sokat kell tanulni, ami rengeteg energiát emészt fel – magyarázta a kaposvári sportoló. – De minden segítséget megkapok az egyetemtől és a klubomtól is. Ha előadáson kell részt vennem, akkor egyeztetek az edzőnkkel és el tudok menni. Egyéni tanrendet engedélyezett az egyetem, ez nekem fontos, mert például a gyakorlatok nagy részéről hiányzom. Ez pedig nagy segítség, mert tényleg sokszor nem tudok jelen lenni.

Hock Gergő (6-os mezben) a Kaposvári Egyetem hallgatója

Persze sportolóként sem úszhatja meg az ember az otthoni tanulást. – Vadászni kell a jegyzeteket – mondta Bögöly Gábor. – De a csoporttársak ebben is segítenek. Másik komoly támogatás, hogy a csapat, a Fino Kaposvár fizeti a fiatalember tanulmányait, s a sportösztöndíj is. Ez fontos szempont Bence Balázs lovastornász számára is, aki a Lovasakadémia SC színeiben versenyez és mellette harmadéves lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnök hallgató. – A sport miatt ezt az egyetemet választottam, mert tudtam, hogy itt tovább tudok majd fejlődni – mondta el érdeklődésünkre Bence Balázs.

Ebben nem is csalódott, hiszen habár már gyerekként közelebbi kapcsolatba került a lovakkal – nővére révén –, itt szép sportsikereket ért el. – A 2014-es Eb-győzelem juniorban volt a legnagyobb, de nagyon örültem, hogy sikerült mindkét évben bejutnom a világkupa-döntőbe. Az idén, a tavalyi évhez képest sikerült javítanom a teljesítményemen, ennek nagyon örültem. A fiatalember sok segítséget kap a Kaposvári Egyetemtől, segítik a versenyzését, megoldják az utazását és sportolói ösztöndíjat is kap.

Pénzügy-számvitel szakon kezdett tavaly szeptemberben Hock Gergő, a Kaposvári KK fiatal kosárlabdázója. Két éve szerepel a felnőtt csapatban, azt mesélte: nagy öröm volt, hogy feljutott a keretbe. – Sokáig a tanulást tekintettem első szempontnak, de hihetetlen érzés volt, hogy bekerültem a felnőtt csapatba – mondta a kaposvári hallgató. – A csapattársaim közül van néhány, akiket én gyerekként a lelátóról néztem és most velük együtt játszhatok. Ez kicsit olyan fura érzés, de nagyon szeretem.

Az irányító azt mondta: az egyéni tanrend nagy segítség neki is és igyekszik egyensúlyban tartani a tanulást és a sportot. – Nagyon jó, hogy mindkettőt tudom csinálni, mert ha csak a tanulás lenne, akkor valószínűleg ellustulnék, elvinne az élet, mint más fiatalt – mondta Hock Gergő. – De ez így nagyon jól kontrollálja az embert, mert kevés időm van, azt pedig jól be kell tudnom osztani.

Digitális megoldások a Kaposvári Egyetemről

Informatikai megoldásokról hallhattak előadást az érdeklődő vállalkozók a Kaposvári Egyetem legutóbbi vállalkozásfejlesztési workshopján. Az öt alkalomból álló rendezvénysorozat második vendége Kovaliczky Tamás vezető tanácsadó volt. Aki mintegy két évtizede támogatja a kis- és középvállalkozások digitalizációját. A szakember eddigi pályafutása alatt olyan globálisan is jelen lévő vállalatokkal dolgozott együtt, mint a Coca-Cola, a Nestlé vagy éppen a Nokia.

A Kaposvári Egyetem workshopjának ezúttal az volt a célja, hogy versenyképességet növelő informatikai megoldásokkal ismertessék meg az érdeklődő, technikai innováció iránt nyitott vállalkozókat. Ezen a téren ugyanis még mindig lemaradásban vannak a vállalkozások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában