felismerés

2019.05.18. 20:00

Lisztérzékenység: fontos a diagnózis a megfelelő étrendhez

 A magyarok közel két százaléka lisztérzékeny – mondta Miklai Lajosné, a Lisztérzékenyek Országos Egyesületének megyei elnöke.

Gyeszát Zsolt

– Somogyban is nő a számuk, ennek ellenére sajnos sokan nem keresnek meg bennünket. Közel százan vagyunk a megyei csoportban, köztük például a munkánkat segítő, támogató orvosok is. Fontos lenne, hogy a beteg rátaláljon a közösségre, mert szakmai segítséget kaphat az életvitelben. Ám a május 16-i lisztérzékenyek világnapja alkalmából arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy a betegség élethosszig tartó gluténmentes diétával jár együtt.

Ha ezt nem tartják be, súlyos szövődmények kísérhetik a lisztérzékenységet. Ma már valamivel könnyebb a megfelelő élelmiszerek beszerzése, több üzletben is kaphatók gluténmentes termékek. Ám ez jobbára csak Kaposvárra és a városokra igaz, a vidéki kisboltok zömében még mindig nagy gond hozzájutni a megfelelő termékekhez. Rendkívül drágák, nagy segítség lenne, ha az alapvető gluténmentes termékek, így például a liszt és a kenyér áfája is csak öt százalék lehetne. Hiszen például egy kiló gluténmentes liszt is több helyen közel 1600 forintba kerül, s ez még nem is a drágább fajta.

Csikor Szandra, a kaposvári Kapos Medical Magán-egészségügyi Centrum dietetikusa szerint sok felnőtt ugyan tisztában van tüneteivel, de nem jár utána azoknak. A lisztérzékenység azért derül ki gyakrabban gyerekeknél, mert őket kivizsgáltatják a szülők. A haspuffadás, indokolatlan fogyás, arcon megjelenő bőrszárazság, hasmenés, hányás mind lisztérzékenységre utalhatnak. Fontos lenne a diagnózis, hogy az étrendet is ennek megfelelően lehessen kialakítani. A betegeknek többek között a glutént tartalmazó gabonaféléket is ki kell iktatniuk az étrendjükből. A boltokban az áthúzott gabona szimbólummal jelölt termékeket kell keresni.

Akad a megyében, ahol egyéni kérelmek alapján is segít az önkormányzat. Nagyatádon például egy cukorbeteg, s egyben lisztérzékeny gyermeket is támogatnak. Ormai István polgármester kérdésünkre elmondta: a fiatalnak speciális étrendet kell követnie, így annak finanszírozásában segítik a családot.

Több konyhán sajátos étrendet is követnek, így van ez többek között Balatonbogláron is. Lisztérzékeny beteg jelenleg nincs, tejérzékenység és cukorbetegség miatt viszont van speciális étrend a városi konyhán – tudtuk meg Mészáros Miklós polgármestertől.

Király Kálmán, Balatonszabadi polgármestere elmondta: jelenleg egy lisztérzékeny gyermek van, akire a település konyháján speciális étrend szerint főznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában