Fenntarthatóság

2023.06.18. 15:38

Vörös gilisztáknak köszönhetően lesz a konyhai hulladékból értékes komposzt

Gilisztadobozzal gazdagodott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus Gyakorló Óvodája.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

 A kis méretű komposztálóládát szerdán rakták össze és töltötték meg élettel. Nagyné Zsilovics Tímea, az óvoda vezetője elmondta, a doboz kiválóan alkalmas arra, hogy egy városi kislakásban is komposztálni lehessen a különféle zöldség- és gyümölcsmaradékokat. 

Az óvoda vezetője arról is beszélt, a fából készült komposzt­dobozt egy ausztriai konferencián látta, és annyira megtetszett neki, hogy rendeltek egyet az intézménybe. Nemcsak a dobozt vásárolták meg, hanem különleges vörös komposztgilisztákat is. A dobozról heti váltásban kell majd gondoskodniuk az óvodásoknak. 

A Gyakorló-óvodában hosszú évek óta zajlik a környezeti nevelés. Konyhakertjükben szinte mindenféle zöldséget megtermelnek. Ennek egy részét az óvoda konyhájában használják fel, de jut belőle az udvaron nevelkedő állatoknak is. Nagyné Zsilovics Tímea hozzátette, eddig csak a növényeket és az állati ürüléket hasznosították újra, ezután viszont a konyhai hulladékokat is fel tudják használni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában