Szent Kristóf ünnep

2024.07.29. 11:47

A biztonságos közlekedésért szórták az áldást Marcaliban

A járművek megáldása több évtizedes hagyományra tekint vissza Marcaliban.

Kiss Kálmán

Fotó: Kiss Kálmán

Az idei esztendőben, Szent Kristóf ünnepének alkalmából, Tomanek Ferenc Áron plébános az ünnepi szentmisét követően végezte el a megáldási szertartást, a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplom előtt lévő Hősök terén, ahova most is nagy számban hozták el autóikat és kerékpárjaikat a hívek. 

Ferenc atya a hívekkel együtt imádkozott és kérte Szent Kristóf közbenjárását az úton lévőkért, a közlekedési morál javulásáért, a balesetmentes közlekedésért és a szerencsés megérkezésért. Szent Kristóf a katolikus egyházban az utasok, vándorok, hajósok védőszentje, a népies vallásosság egyik legnépszerűbb alakja, akit a kis Jézussal szoktak ábrázolni, amint átviszi őt egy gyors sodrású folyón. A Magyar Autóklub is róla nevezte el a biztonságos közlekedésért alapított díját. Marcaliban még a rendszerváltozás előtt Révai József címzetes prépost honosította meg, majd pedig plébános utódai Kiss Iván és Tomanek Ferenc Áron atya is tovább folytatták ezt a szép hagyományt, mivel a hívek részéről mindig nagy igény mutatkozik a szertartás elvégzésére.

autószentelés Marcaliban
Fotó: Kiss Kálmán

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában