Meleg

2024.07.23. 09:01

A gépek sem bírják a szaharai időjárást

A hetek óta tartó hőség nem csak az emberi és állati szervezetet viseli meg, hanem a műszaki berendezéseket is. Több a dolguk az autómentőknek, autószerelőknek és a meghibásodott hűtők és fagyasztók száma is megnőtt. 

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

Molnár Csaba fonyódi autószerelő és autómentő egyszerre két kocsin dolgozott kedden. – A napokban több lerobbant autót kellett mentenem az autópályáról. Gyakori a hűtő- és klímaberendezések meghibásodása, a felforrt hűtővíz, a kilyukadt hűtő. Az autó hűtőrendszerének kemény munkát kell végeznie, biztosítani kell a motor számára az optimális hőmérsékletet, s kánikulában még több dolga van. – Lehet, hogy egy kisebb javítás elég, de a pár tízezer forinttól a költségek több százezer forintig is terjedhetnek – tette hozzá az autószerelő. 
A klímaszerelők se pihennek. Javítani és új berendezést feltenni is hívják őket. – Ahol tavaly kezdő szerelő rakta fel a gépet, ott a gépből szökik a gáz, több ilyen javításunk volt a napokban, s emellett rengetegen szeretnének 3,5 vagy 5,2 kilowatt teljesítményű klímát beszereltetni – mondta Fábián Lajos, a segesdi klímatechnikai cég ügyvezetője. 
Fotó: Lang Róbert

 

Tisztítás évente 


Három-négy hetes határidővel tudják vállalni egy új klímaberendezés felszerelését a megkérdezett somogyi klímások. Fábián Lajos hangsúlyozta: az otthon, munkahelyen és az autóban felszerelt klímát egyaránt évente legalább egyszer szakemberrel illik megtisztíttatni, és mivel a klímaberendezés ugyanazt a levegőt forgatja, ami a helyiségben van, érdemes rendszeresen szellőztetni és pótolni az elhasznált oxigént. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában