Jegyzet

2024.07.31. 09:44

Döntéseink súlya

A napokban beszélgettem népszerű podcastműsorunk egyik vendégével, aki nagy megdöbbenést keltve bennem mesélte: bizony egyre több olyan fiatallal találkozik, akik valamilyen módon, rövidebb, de inkább hosszabb időre lesérültek az edzőtermi edzés közben.

Barkóczy László

Nem nagy dolog ez, gondolhatnánk félig jogosan, hiszen amióta világ a világ, sérülnek le fiatalok edzésmunka közben. De egy kicsit mélyebbre ásva jobban rávilágíthatunk, miért nincs ez így jól. 
Egyrészt a fiatalok – éppen azért, mert fiatalok – egészen máshogy gondolkodnak. Gyorsan regenerálódnak, simán felépülnek olyan, számunkra már komoly sérülésekből két nap alatt, amivel mi középkorúak már akár egy évig is elszenvedünk. Másrészt jellemzi őket a valóban mámorító halhatatlanság érzése, főleg, hogy az életszámlájukra még kevés tétel került fel, és ha szerencsések, majd évtizedek múlva kell megfizetni az ifjúkori meggondolatlanság árát. 

Ha kapok egy késkészletet, akkor sem állok neki megműteni magam

De van egy komoly tévedés is a dologban. Mert sokan azt gondolják, hogy sportolni, tréningezni mindenki tud, az edzőtermekben pedig jobbára mindenki maga végzi az ilyen irányú munkát, saját felelősségre, ahogy azt a belépéskor elfogadták. Valamiért mégis úgy van, hogy ha kapok egy késkészletet, akkor nem műtöm meg magam, és ha van szerszámkészletem, attól még nem biztos, hogy nekiállok a gázkazánt megszerelni. Csúnyán megfizethetünk a tévedésért. 
A titok, hogy az edzőtermi edzés is pontosan ilyen, csak keveseket érdekel. Mostanában egyre több sportolót látok, aki önfejűségből szinte percek alatt tönkre tudja tenni magát, maradandó károkat okozva. Csak mert látott valamit a közösségi oldalon. 
Az emberi test az egyik legbonyolultabb dolog, amivel valaha találkozunk, nagyon nem érdemes szakértelem nélkül alakítani. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában