Kész az agyag ceruzatartó

2024.07.10. 19:54

Táborozó gyerekek és népművészek költöztek be a múzeumba

Gyerekzsivajtól hangos a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum. Kilenc kis táborlakó költözött az épület ódon falai közé erre a hétre. Hétfőn az agyagozással ismerkedhettek meg, de jutott idő egy kis múltidéző játékra is.

Góz Lilla

Az elsők között végzett a ceruzatartó elkészítésével Borzavári Bálint. Már rutinosan mozgott a kis táborozó a múzeumban, nem először van itt. 
– Édesapám a múzeumban dolgozik, és nem először vagyok itt, nem volt nehéz segítséggel agyagozni. Nagyon szeretem a néprajzot, a régi mesterségeket megismerni – mondta el a hatodik osztályos táborozó. 

Törő Szófia a legkisebbek közé tartozik a maroknyi csapatban, de ügyességére nem lehet panasz. – Kígyókat meg gömböket, csigákat kellett tekerni – mutatta a készülő alkotását. Elmondta azt is, hogy sok barátot szerzett már az első napon itt. 

Fotók: Lang Róbert

Falusiné Terjék Éva népi iparművész számára nem ismeretlen, hogy gyerekekkel foglalkozzon. – A tanév során több foglalkozást tartottunk iskolákban, a múzeumi táborban viszont először vagyok, és a felrakásos technikát tanítottam, az volt a cél, hogy a gyerekek ujjai kicsit ügyesedjenek – mesélte a népi iparművész. A ceruzatartókat kemencében égetik ki, és kapnak egy mázt is, így tartós emlék marad számukra. – Sok gyerek találkozott agyaggal, de a legtöbben a gyurmát ismerik inkább – jegyezte meg Falusiné Terjék Éva. 

Pozsgai Erika múzeumpedagógus elmondta, első ízben szerveztek olyan kézműves tábort, ahol a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület mesterei tartanak foglalkozásokat kilenc gyermeknek. – Minden nap jön egy népművész alkotó, aki délelőtt foglalkozásokat tart. Kakas Józseffel kosarat fonnak, Török Emőkével babát készítenek, Farkas-Túri Enikővel nemezelnek, a szövés rejtelmeibe Csapó Angéla avatja be őket és délután pedig múzeumi foglalkozások vannak – tette hozzá a múzeumpedagógus. Jövő héten a Desedára szerveznek tábort, utána újra a múzeumba várják a gyerekeket. 

A nagy melegben fokozottabban figyelnek a táborozókra. – Ebéd után a hűvös épületben zajlanak a foglalkozások, valamint gyümölcsökkel, barackkal, dinnyével készülünk a táborozóknak – mondta el Pozsgai Erika. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában