Sokat romlottak a baleseti statisztikák

2024.07.04. 19:55

Újabb kampányt indított a MÁV a vasúti balesetek megelőzése érdekében

Az idei év első felében már 36 vasúti átjárós baleset történt az országban, ami 30 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A MÁV ezért Érj haza biztonságban szlogennel közlekedésbiztonsági kampányt indított, melyet csütörtökön sajtótájékoztatón mutattak be Balatonlellén.

Hajdú Marianna

A MÁV sajtótájékoztatót tartott Balatonlellén a vasúti közlekedés biztonságának növelése érdekében, amelynek során bemutatták az "Érj haza biztonságban!" kampányukat. A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a 2024-es év első felében 36 vasúti átjárós baleset történt, ami 30 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Június utolsó hetében öt baleset történt, közülük egy három emberéletet követelt.

 

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az idei  36 vasúti átjárós baleset közül június utolsó hetében öt történt, közülük egy három emberéletet követelt.

A MÁV az elmúlt évekhez hasonlóan idén nyáron is vasútbiztonsági kitelepülésekkel erősíti figyelemfelkeltő kampányát, különös tekintettel a Balaton és a Velencei-tó környékére. Kormányos László, a MÁV-START műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettese elmondta, a vasúti közlekedés veszélyes üzem, és fontos, hogy mindenki tisztában legyen a kockázatokkal. A MÁV célja, hogy mindenki biztonságosan hazaérjen – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

Nagy Balázs mozdonyvezető napi szinten közlekedik a Balaton déli partján, s már kétszer tapasztalta meg a szerencsétlenséget. Elmondta, hogy az emberek gyakran figyelmetlenül közlekednek a vasúti átjárókban, sokan nem a kijelölt helyen kelnek át a síneken, ami jelentős kockázatot jelent.

Somogyban 2021-ben 11 vasúti átjárós baleset történt, ebből egy halálos kimenetelű volt, négy súlyos, kettő könnyű sérüléssel járt, négy esetben pedig nem volt személyi sérülés. 2022-ben öt vasúti átjárós baleset történt, ebből kettő halálos kimenetelű volt. 2023-ban három baleset történt, egy halálos kimenetelűvel. Idén eddig nem történt vasúti átjárós baleset vármegyénkben.

A MÁV hangsúlyozza, hogy a balesetek többsége figyelmetlenség vagy a KRESZ szabályok megszegése miatt következik be, ezért kiemelten fontos a közlekedők figyelmének felhívása a szabályok betartására. 

Tudni illik
 

Csokorba gyűjtöttük a MÁV legfontosabb közlekedésbizonsági tanácsait, melyekről hajlamosak vagyunk azt hinni, mindenki tudja. A tapasztalat mégis az, hogy sokszor nem tartjuk be őket. 

  • A vasútüzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos.
  •  Csak a kijelölt vasúti átjáróban szabad átmenni a síneken. 
  • A fénysorompó piros fénye tilos áthaladást jelez. 
  • Ha a vonat elhaladt, várjuk meg a fehér jelzést. 
  • Ne használjunk fülhallgatót vagy mobiltelefont közlekedés közben, mert ez elvonja a figyelmet a veszélyekről. 
  • Tilos felmászni a vasúti kocsikra vagy a felsővezeték tartóoszlopára. 
  • Ne másszunk át a járművek alatt vagy azok tetejére. 
  • A vonat elé szaladni életveszélyes, mert a vonat féktávolsága több száz méter. 
  • Tilos a sínre tárgyakat helyezni, valamint a vonatok megdobálása is tilos és veszélyes. 

 

Ezek a cselekedetek baleseteket okozhatnak, és büntetést vonnak maguk után.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában