Online kereskedelem

2024.07.29. 13:43

Nyáron sincs pihenő, automatából készül a többség a strandra

Habár a nyár számít az online kereskedelem leggyengébb időszakának, ma már a csomagszállítók sem igazán tudnak pihenni ebben az időszakban. A sűrű futárjáratok természetesen Somogyot sem kerülik el.

Koszorus Rita

Fotó: Csapó Balázs

Az online vásárlási szezon csúcsa általában az év végén van, amikor a karácsony és a szilveszter miatt eszméletlen költekezésbe kezdenek az emberek. Ezért aztán a nyár igazi holtidőszaknak számít az e-kereskedelemben. Vagyis így volt ez egészen hosszú ideig, azonban a piac egyik vezető csomagküldő szolgálatának megbízásából készült friss elemzés szerint már nem ez a helyzet. A GKID Packeta számára készített helyzetjelentése szerint erősödött a forgalom és egyre gyakrabban csomagautomatákba kérik a vásárlók a megrendelt termékeket. A cég 5 850 hazai csomagpontjából 22 található Somogy vármegyében, amelyek száma folyamatosan bővül. 
A piackutatás szerint egyre kevésbé érezhető szezo­nális hatás az online kereskedelemben.

– A nyári időszakban jelentősen megnő a nyári ruházat és a szezonális termékek, például a strandfelszerelések iránti kereslet, ami részben kompenzálja a más kategóriákban végbemenő csökkenést

 – árulta el Kovács Gábor, a Packeta Hungary Kft. értékesítési és marketingigazgatója. A kiszállítási módokat tekintve nyáron is folytatódik a csomagautomaták diadalmenete. 

Már egész évben nagy a forgalom a csomagküldő automaták környékén

Nem ezt tapasztalta viszont a másik logisztikai cég, a GLS Hungária Kft. Somogy vármegyében jelenleg negyvenkilenc csomagautomatával rendelkezik, és folyamatosan bővíti hálózatát, amely országszerte már 1 840 GLS automatát foglal magába.
– Általánosságban elmondható, hogy a nyár a leggyengébb csomagforgalmi időszak – közölte megkeresésünkre a társaság. – Augusztus végétől pedig folyamatosan emelkednek a csomagszámok, és ez a trend egészen a karácsonyi főszezon végéig tart. Hozzátették: a csomagforgalmi mutatók nem csak a hónapok között, hanem a napok között is mutatnak különbséget. – Ha egy hetet megvizsgálunk, látszik egy tendencia, miszerint a kedd és a szerda a legforgalmasabb nap. Ez azért van, mert a hétvégi rendeléseket hétfőn vagy éppen kedden készítik elő az üzletek, hogy felvegye a GLS, és másnap szállítjuk ki, fogalmaztak. 
Magyarországon továbbra is a házhoz szállítás a legnépszerűbb kézbesítési mód – jegyezte meg a GLS írásos sajtóválaszában. A csomagok több mint 70 százaléka így jut el a címzettekhez, ugyanakkor egyre többen választják a csomagautomatákat az általuk nyújtott rugalmasságnak köszönhetően, írták. 
 


 

 

A rugalmasság miatt választják sokan

A rugalmasság miatt választja a futárszolgálatok szolgáltatásait Lajos Beáta is. A balatonboglári családanya tulajdonképpen csak csomagküldők szolgáltatásait veszi igénybe. – Nagyjából fele-fele arányban rendelek csomagautomatába, illetve házhoz szállítással – mondta érdeklődésünkre Lajos Beáta. – Ez mindig attól függ, hogy az adott időszakban éppen mi a legkényelmesebb számomra, éppen otthon tartózkodom-e vagy hazafelé útba ejtem az automatát – tette hozzá. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában