Balaton

2024.08.21. 16:24

Elpusztult pontyokat, keszegeket, harcsákat gyűjtöttek össze a Kis-Balatonnál

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai dévérkeszegek, nagy méretű pontyok, harcsák és egynyaras süllők tetemeit gyűjtötték össze. Elpusztult 17,7 tonna hal a Kis-Balaton „Kazetta” elnevezésű tározóján a napokban.

Marosi Gábor

Fotó: Balatoni Hal

A dolgozók a tározó több pontján megmérték az oldott oxigén koncentrációját, melynek a legalacsonyabb értéke literenként 0,34 milligramm volt. Egy milligramm érték alatt már a legtöbb halfaj elpusztulhat, írta közleményében a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai is végeztek méréseket a helyszínen. Előbbi szervezettől a halgazdálkodás már kapott előzetes laboreredményeket, de a toxikológiai vizsgálat még tart, így részletes elemzés későbbre várható. A halpusztulás előtti napokban rendkívüli kánikula és szélcsend volt a tározónál, ahol vízvirágzás alakult ki, majd az alga részint pusztulni kezdett. A szerves anyag bomlása során a magasabb rendű élőlények számára toxikus hatású ammónia keletkezett, amelyet a baktériumok oxigén hiányában nem tudtak nem toxikus nitráttá alakítani. A magas vízhőmérséklet, a toxikus ammónia és a kénhidrogén megjelenése a víz minőségének romlását csak fokozta. A fenti folyamatok nagyon gyorsan alakultak ki, szinte egyik napról a másikra, amit a vizsgálati eredmények is mutattak – tették hozzá. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában