MÁV

2024.08.24. 11:36

Felelőtlen játékból halál vagy életveszélyes sérülések: a vonatok tetejére felmászni tilos!

Még mindig küzdenek annak a 15 éves fiúnak az életéért, aki múlt héten életveszélyes égési sérüléseket szenvedett, amikor vasútüzemi területen felmászott egy gabonaszállító kocsi tetejére Berettyóújfaluban. Csupán a szerencsén múlt, hogy három barátja sérülések nélkül megúszta az életveszélyes játékot. A vasúttársaság szombaton közölte: a MÁV újabb ismeretterjesztő filmet készített, amelyben most a vasúti kocsik tetején történt áramütések okait mutatják be.

Harsányi Miklós

Fotó: Éberling András

- A 15 éves fiú barátaival utazási szándékkal érkezett augusztus 18-án az esti órákban Berettyóújfalu vasútállomásra, de lekésték a vonatot - tájékoztatott szombaton a MÁV Zrt.  Kommunikációs Igazgatósága. - Ezt követően a tiltó táblákat figyelmen kívül hagyva üzemi területre léptek, majd az áramütésre figyelmeztető, tiltó jelzések ellenére a teherkocsikra is felmásztak. A gyermek olyan közel került a felsővezetékhez, hogy áramütés érte, melynek következtében lezuhant a kocsi tetejéről.

Társai értesítették a mentőket, akik a fiút súlyos, életveszélyes sérülésekkel a helyi kórházba, majd nagyfokú égési sérülései miatt további ellátásra egy budapesti egészségügyi intézménybe szállították. A MÁV közölte: sajnos idén nem ez az első eset, hogy a felelőtlen játék balesettel végződik: egy fiatal életét vesztette, egy pedig súlyosan megsérült, amikor vasútüzemi területen felmászott a vasúti kocsi tetejére. 2023-ban többen súlyos égési sérüléseket szenvedtek, és egy haláleset is történt, amikor felmásztak egy szerelvényre vagy a felsővezeték tartóoszlopára2022-ben a MÁV hálózatán történt két baleset halálos áldozata és súlyos, életveszélyes sérültjei is 18 éven aluliak voltak.

Talán egyszerűbb a balesetek okait megérteni, ha azokat látványosan szemléltetik, ezért a MÁV Härtlein Károly, a BME Fizikai Intézet mesteroktatójának közreműködésével – SÍN-TÉR címmel – ismeretterjesztő filmeket készít, amelyekben a szabálykövető közlekedés, utazás fontosságára hívja fel a figyelmet.  A balesetmegelőzési célú filmsorozat legújabb epizódja a vasúti kocsik tetején történt áramütések okait és következményeit mutatja be.

- A statisztika szerint a szörnyű balesetekben jellemzően fiatalkorúak, gyermekek érintettek - olvasható a vasúttársaság közleményében. -  A MÁV kéri a szülőket és pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy vasútüzemi területen tartózkodni, a vonatok tetejére felmászni tilos és életveszélyes

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában