Fotók

2024.08.09. 19:00

Bölcsődés mustármagokból építik a gyülekezetet a reformátusok

Újabb 28 gyereknek tudnak bölcsődei helyet biztosítani Kaposváron. Pénteken átadták a Kaposvári Mustármag Református Bölcsődét az Apáczai Csere János utcában. A több mint 360 négyzetméter alapterületű intézményt csaknem 420 millió forint támogatásból építtette a kaposvári református gyülekezet.

Marosi Gábor

Fotó: Kovács Tibor

Nagy János miniszterelnöki irodát vezető államtitkár a kaposvári eseményen kiemelte, az elmúlt tizennégy évben 35 ezerről, 70 ezerre bővült a bölcsődei helyek száma Magyarországon. Ebből 3000 bölcsődés egyházi fenntartású intézménybe járhat. 

Kaposvár legújabb intézményét adták át. Fotó: Kovács Tibor

– Magyarország kormánya megbízható stratégiai partnerként tekint a történelmi egyházakra – hangsúlyozta a politikus. – Bátran támaszkodhatunk a reformátusokra ebben a munkában is, hiszen a legmagasabb helyről kapták a missziói parancsot; tegyetek tanítványokká minden népeket. Ráadásul minden felelősen gondolkozó szülő azt szeretné – ha nem tud a gyermekével lenni – legalább olyan féltő gondoskodás és el nem múló szeretet vegye körül, mint odahaza. Márpedig az egyházi intézményekben van a legjobb helyen – tette hozzá.

Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője az átadón arról beszélt, a reformátusok bebizonyították az egész nemzetnek, hogyan kell a nehéz helyzetben lévőkön segíteni a szociális ágazatban, valamint jó intézményeket fenntartani és működtetni. Hozzátette, a kaposvári református intézmény a 75. bölcsőde Somogyban, ezáltal 1300 gyereknek tudnak helyet biztosítani a vármegyében.

Az eseményen Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszönetet mondott az egyház vezetőinek azért, hogy bölcsődét építettek a városban. Elmondta, a családok részéről feltehetően igény is lesz az intézményre, ugyanis tavaly 112-vel több gyerek született Kaposvárra, mint tíz évvel ezelőtt, és 525-en kötöttek házasságot. Ez 222-vel több, mint 2022-ben. Az átadó ünnepségen Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a dunántúli egyházkerület püspöke hirdette az igét.

Modern helyen várja Kaposvár a legkisebbeket

A református bölcsődét egy év alatt építette fel a kivitelező cég. Tapazdi Tamás, a kaposvári gyülekezet főgondnoka az intézmény átadóján elmondta, a bölcsődét az egyházközség tulajdonában levő telken alakították ki, a legmodernebb építési technológiával készült. 

Petró László, a kaposvári gyülekezet vezető lelkipásztora kérdésünkre elmondta, a bölcsőde egyik célja, hogy a gyerekeknek egész fiatalon egyházi nevelést tudjanak adni, és a családok életébe is minél hamarabb jelen lehessenek. 

Szabó Leventéné, a bölcsőde intézményvezetője érdeklődésünkre elmondta, a bölcsődébe szeptember másodikától kezdődik a beszoktatás. Az intézményben nemcsak a gyerekekkel foglalkoznak, a szülőknek és a dolgozóknak is szeretnének lelki alkalmakat szervezni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában