Történelem

1 órája

Luxus, szerelem és titkok, a Festetics-hölgyek szappanoperája a keszthelyi kastélyban

Amikor a keszthelyi Festetics kastély gyönyörű termeiben sétáltál, és megpillantottad a falakon függő festményeken ábrázolt elegáns hölgyeket, vajon elgondolkodtál már azon, milyen lehetett az életük? Milyen vágyak, félelmek, és szenvedélyek rejtőzhetnek ezek mögött a komoly tekintetek mögött? Boldogan éltek, vagy inkább menekültek volna a házasságaikból? A Festetics-hölgyek élete gyakran felért egy modern szappanoperával – tele volt szerelmi drámákkal, anyagi érdekekkel, és hatalmi játszmákkal. Ne csak a férfiakat ismerd meg, hanem fedezd fel a kastély valódi kulisszatitkait – ahol nemcsak a hatalom, de a nők vágyai és titkai is központi szerepet játszottak! Fotó: Zalai Hírlap

Mezőszegedy Szegedy Judit: elhagyta 7 gyerekét és a férjét

Mezőszegedy Szegedy Judit, Festetics Kristóf első felesége, igazán különleges helyet foglal el a keszthelyi Festetics-család történetében. Judit nemcsak hűséges feleség és hét gyermek édesanyja volt, de váratlan távozása alaposan felborzolta a kedélyeket. A 16 évig tartó házasság végén Judit drámai módon elhagyta férjét és családját – ez a 18. századi Keszthelyen hatalmas botránynak számított. Ma talán egy szappanopera középpontjában állna az ilyen fordulat, de akkoriban a család és a város közössége sem tudott szó nélkül elmenni a történtek mellett. Ez a nem mindennapi esemény csak egyike a Festetics-család intrikákkal és drámákkal teli történeteinek. Ahogy a Festetics-kastély falai között zajló titkos szerelmi szálak és politikai játszmák is mutatják, a család története tele van váratlan fordulatokkal, amelyek ma is sokakat vonzanak a kastély megtekintésére. Festetics Kristóf például halála előtt kikötötte, hogy felesége adósságaiért sem ő, sem a gyermekei nem tartoznak számadással – ennek kapcsán is érezhető a házasságuk végi feszültség.

Bossányi Julianna: A szupermami

Bossányi Julianna, Festetics III. Pál felesége, valódi szupermami volt a 18. századi arisztokrata társadalomban. Miközben férje Bécsben, a császári udvarnál dolgozott és Mária Terézia pénzügyi tanácsadójaként tevékenykedett, Julianna kilenc gyermeküket nevelte Keszthelyen, gondoskodva a család jólétéről és vagyonáról. Julianna házassága nem csupán a család szempontjából volt jelentős, hanem politikai és gazdasági előrelépést is hozott számukra. Pál érdemei révén a Festetics-család megszerezte a grófi címet, amellyel tovább erősítették pozíciójukat az ország arisztokráciájában. A kilenc gyermek közül különösen kiemelkedik Festetics Julianna, aki a magyar történelem egyik kiemelkedő alakjának, gróf Széchenyi István édesanyja volt. Julianna szinte egyedül nevelte a gyerekeket, és nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy azok biztos anyagi és szellemi alapokat kapjanak, miközben férje távol volt, és Bécsben szolgált. Ez a történet is mutatja, hogy Julianna nemcsak a család, hanem az egész Festetics-dinasztia jövőjének biztosításában játszott kulcsszerepet.

Jakabházi Sallér Judit: A pénzért kötött frigy

Jakabházi Sallér Judit és György Festetics házassága valóban a vagyon miatt köttetett, és nem a romantika jegyében. Judit hatalmas, 400,000 forintos hozományával biztosította a Festetics család anyagi helyzetét, amely akkoriban óriási összegnek számított. Bár a korabeli levelezésük "Kedves Angyalom" és "Szerelmes Szívem" megszólításokat tartalmazott, a kapcsolatuk távolról sem volt harmonikus. Az évek során, különböző problémák miatt, Judit végül visszaköltözött ősei birtokára, Molnáriba, elhagyva Keszthelyt és Györgyöt. Míg a házasságuk anyagi előnyöket hozott a Festetics család számára, a romantikus érzelmek hiánya megpecsételte kapcsolatuk sorsát. Az elválásuk 1805-ben hivatalosan is lezárult egy korrekt és jól megírt egyezséggel, amelyben elkerülték a nyilvános konfliktusokat és pörlekedéseket. Judit tehát a maga módján képes volt lezárni ezt a nem-szerelemből született kapcsolatot, amely sokáig beszédtéma maradt az arisztokrácia köreiben.

Festetics Julianna: Széchenyi anyja, aki nőül ment elhunyt férje öccséhez

Talán a leghíresebb Festetics-hölgy, Julianna nemcsak a legnagyobb magyar, Széchenyi István édesanyja volt, de a családi botrányok ellenére harmonikus, boldog házasságot ápolt. Festetics Julianna talán a leghíresebb Festetics-hölgy. Julianna, gróf Festetics III. Pál lánya és Széchényi Ferenc felesége, a híres Széchenyi család fontos tagja volt. Nemcsak azért említik sokszor, mert egy kiválóan művelt asszony volt, aki több nyelven beszélt és rendkívül olvasott volt, hanem azért is, mert harmonikus, boldog házasságot tartott fenn Széchényi Ferenccel, annak ellenére, hogy a családnak megvoltak a maga belső botrányai. Julianna egy nagyon szerető és gondoskodó anya volt, akinek a legnagyobb érdeme, hogy a családját a legnehezebb időkben is egyben tartotta. Különösen fontos volt számára, hogy gyermekeit nemcsak a korabeli elvárásoknak megfelelően, hanem a legmagasabb erkölcsi és szellemi nevelésben részesítse. De a fantasztikus asszony, szerelmes nő is volt. Az ő életében is voltak érdekes botrányok, amelyek a családi viszonyokat és a korszak nemesi világát színezték. Az egyik legnagyobb botrány Julianna második házasságához kapcsolódik. Első férje, Széchényi József tragikus vadászbalesetben vesztette életét, ami nagy szomorúságot okozott. Az igazi botrány azonban akkor bontakozott ki, amikor Julianna összekeveredett a tragikusan elhunyt férj öccsével, Széchényi Ferenccel. A család sokáig nem nézte jó szemmel ezt a kapcsolatot, és hosszas viták és félreértések előzték meg a házasságukat. Julianna és Ferenc mégis összeházasodtak, a szerelmük diadalmaskodott az előítéleteken és családi intrikákon. A közvélemény is izgatottan figyelte ezt a fordulatot, és sokan titokban csodálták bátorságukat. Kettejük kapcsolatának végül boldog vége lett, és példamutató harmóniában élték közös életüket. Széchenyi István, "a legnagyobb magyar", ebben a szerető, ám izgalmakkal teli környezetben nőtt fel, ami meghatározta későbbi életét és nagyszabású tetteit.

Hohenzollern-Hechingen Josefine: aminden pénzt eltékozló férj felesége

Josefine von Hohenzollern-Hechingen valóban egy lenyűgöző nő volt, aki nemes származásával és bájával belépett a Festetics családba, amikor feleségül ment Festetics Lászlóhoz. Ez a házasság azonban nem volt zökkenőmentes, mivel László, bár tehetséges és intelligens ember volt, ismert volt lobbanékony természetéről és költekezéseiről. A házasság alatt folyamatosan zsörtölődött, és számos különc rögeszméjével fárasztotta környezetét. A legnagyobb probléma azonban László pénzügyi helyzete volt. Noha vagyonos családból származott, képtelen volt okosan gazdálkodni, és a vagyon jelentős részét elpocsékolta. Bár Festetics László valóban sokat költött, és extravagáns életmódja miatt nagy adósságokat halmozott fel, az „elkártyázta a vagyonát” állítás inkább a korabeli szóbeszédekre és túlzásokra vezethető vissza. László köztudottan sokszor zsörtölődött, különc viselkedése pedig hozzájárult ehhez a hírnévhez. Valóban zárgondnokság alá került 1828-ban, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is korlátozták pénzügyeinek kezelésében, ami a korszakban hatalmas szégyennek számított. Ugyanakkor nem csak költekezés jellemezte őt, hiszen komoly tudományos és kulturális támogatásokat is nyújtott, például a Magyar Tudományos Akadémia egyik nagylelkű támogatója volt, és a Georgikon oktatási intézmény fejlődéséhez is hozzájárult. Josefine mégis kitartott mellette, és mindvégig hűséges maradt.

Mary Hamilton: a kártyán nyert feleség

Mary Hamilton és Festetics Tasziló története valóban a pletykák és intrikák tárháza volt. Mary eredetileg I. Albert monacói herceg felesége volt, ám házasságuk nem volt boldog, és végül elváltak. Ekkor lépett be a képbe Festetics Tasziló, aki mélyen beleszeretett a gyönyörű angol nemes hölgybe. Az esküvőjüket rengeteg pletyka övezte, és a legelterjedtebb – bár teljesen alaptalan – szóbeszéd az volt, hogy Tasziló egy kártyajáték során "nyerte meg" Mary Hamilton kezét a monacói hercegtől. Bár a valóságban ez a történet inkább romantikus, Tasziló valóban szenvedélyesen szerette Mary-t, akivel 1880-ban házasodott össze. Az esküvő Budapesten, a Festetics-palota kápolnájában zajlott, rendkívül szűk körben, ami csak még több találgatást szült. Mary és Tasziló Baden-Badenben éltek, amíg a keszthelyi kastély újjáépítése be nem fejeződött, majd ott alapítottak családot. Négy gyermekük született: három lány és egy fiú. A szerelmi történetük, és az őket körülvevő pletykák tovább színesítik a Festetics család történelmét, amely tele van romantikával, botrányokkal, és természetesen sok-sok szerelemmel. Nyitókép: zaol

forrás: likebalaton.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában