Közélet

2014.03.13. 15:01

Béremelés tévedésből: levonják a mentősök fizetéséből a pluszpénzt

Örültek a mentősök, hogy kicsit több pénzt kaptak tavaly év végén, de mára kiderült: egy adminisztratív tévedés volt a béremelkedésük oka, a többletről pedig lemondhatnak, mert idén szigorúan levonják tőlük. A mentőszolgálat legtöbb dolgozója kénytelen másodállást vállalni, annyira kevés a fizetés, a túlmunka miatt pedig alig látják a családjukat.

K. G.

A mentőszolgálat munkatársai közül sokan komolyan vették a kormány ígértét, hogy a béremelések folytatódnak az egészségügyben, ezáltal visszaállítják az ott dolgozók társadalmi megbecsülését is. 2013 év végén átlag néhány ezer forinttal megugrott a fizetésük, azonban erről hamar megtudták, hogy tévedésből emelték a bérüket, ezért 2014 elején kevesebb pénzt kapnak majd. Mindez az érdekvédők szerint nem túl magas összeget jelent, és nem is volt feltűnő a számlán, mert a túlóra elszámolások miatt eleve bonyolult szisztéma szerint kapják meg a járandóságukat. Azonban a kevés plusz pénz is sokat jelent az ágazatban dolgozóknak.



Erről most le kell mondaniuk, mert az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR csoportjának belső hírlevele szerint: „ A tavalyi év utolsó három hónapjában az Államkincstár rendszerének hibája miatt (...) a jogszabályban meghatározottnál magasabb összeg került kifizetésre a bajtársak részére. 2014 január elsejétől a hibás pótlékalap számítás az államkincstár rendszerében korrigálásra került, így ettől az időponttól kezdve alacsonyabb, a jogszabályi megállapításnak megfelelő díjak kerülnek kifizetésre ”.

Egy általunk megkérdezett kaposvári mentős névtelenséget kérve elmondta, hogy kollégáival együtt olvasták a hírlevelet, így tudják, hogy elszámolási probléma merült fel a bérükkel kapcsolatban. Korábban nem érzékelték a számottevő növekedést, és egyelőre a csökkenést sem, de tudják, hogy vonni fogják a bérükből a jogtalan növekményt. Máshogy nem is tudnának hozzájutni, mert senki sem fogja visszafizetni, tette hozzá. Tőle tudjuk, hogy a mentőknél dolgozók átlag havi nettó 100 ezer forintot keresnek, és ebben már benne van az éjszakai pótlék, sőt az a kiegészítés is, amit régen veszélyességi pótléknak hívtak. Ezért 24 órán át készenlétben kell lenniük, vonulniuk az időjárás nehézségeitől függetlenül ónos esőben és hőségben is. Az átlagosnál nagyobb pszichés tehernek vannak kitéve, gyakoriak a támadások is ellenük egy-egy helyszínen.

Az alacsony fizetés miatt szinte valamennyi mentős arra kényszerül, hogy másodállást vállaljon, gyakran az egészségügy más területein. Ebből tartják el a családjukat, akikkel azonban így egyre kevesebbet találkoznak, ez is feszültségforrást jelent.

Kerestük az Országos Mentőszolgálatot, szerettük volna megtudni tőlük, hogy hány somogyi mentőst érint az ügy, tavaly mennyivel emelkedett, és januártól mennyivel csökkent a fizetésük, de kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ. 
      
        

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!