Közélet

2011.07.07. 19:30

Húsz perc Soundot kérek! Négy nap dübörgés Zamárdiban

Perc alapú belépőjegy, kizárólag készpénzmentes vásárlás, szeszes ital csak a karszalagot viselő 18 éven felülieknek – modern fesztivál a Balaton Sound, mely csütörtökön a forró nyárral egyszerre robbant be Zamárdiba, gyanús, hogy „első napi rekord” tömeggel. Sátorral már ne nagyon tartson senki a helyszínre, talpalatnyi helyet sem láttunk csütörtök délután.

Fónai Imre

– Későn ébredtünk, nem tudtuk, hogy már szerdán helyet lehet foglalni – mondja egy budapesti hölgy, miközben csapatuk egy öltözőfülke és a járda közötti tenyérnyi helyre próbálja felállítani a sátrát. Hamar kiszúrjuk az idei Sound első(?) rókáját is: csütörtök délután fél négy.

Tűz a nap, ami nemcsak a sörfogyasztást lendíti föl (490 egy négydecis pohárral a fesztivál főtámogató minőségi sörmárkája), hanem a hölgyeket is bikinire vetkőzteti, így hát megállapíthatjuk: vasárnapig a zamárdi part kis hazánknak az a helye, ahol az egy négyzetméterre eső legtöbb formás idom jön szembe. Jegyet veszek, állnak elénk lépten-nyomon a főbejárat előtt, kiszúrjuk a tavalyi jegyüzért is, de hát megmondta már akkor, hogy minden hazai fesztiválon ott van.

Perc alapú fesztiváljegy – olvassuk, és elképzeljük a rendelést: „Húsz perc Balaton Soundot kérek!” Trendi nagyon a buli, készpénzfizetés száműzve, kártyával lehet csak inni-ennivalót venni, aminek a feltöltésére előzőleg sorba kell állni. Kérdés persze, hogy a vendéglátósok mennyire örülnek e 21. századi módinak...

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Már egy talpalatnyi hely sincs
[/caption]

Gibraltári zászló mögött cseh pár, feltűnően sok angol, holland szó – sosem volt annyi külföldi, mint idén, erősítik meg később a szervezők a sajtóbejárást követő tájékoztatón a már dübörgő nagyszínpad tövében, de legalább a VIP-terasz hűvösében.
 – Magam is beszéltem Zamárdiba érkezett holland turistákkal – mondja Csákovics Gyula, a házigazda város polgármestere. – Szerdán, a nulladik napon bejárást tartottunk a hatóságokkal, és mindent rendben találtak, megnyugvással vették tudomásul, hogy 24 órán át operatív bázis tart ügyeletet, figyelve a bekamerázott helyszínek képét is.



Az ám, a biztonság: itt is, ott is vonul egy-egy securitys csapat, erre tehát nem lehet panasz, no meg a tisztaságra sem; sárga mellényesek azonnal botjuk végére szúrják a leejtett szemetet. 

Kukorica point gulyáságyúból, négyszáz egy cső, gyros nyolcszázért, hot-dog hatötvenért, sajtos lángos ötszázért, sült hal (de milyen?) 380-ért, a badacsonyi olaszrizling decije háromszáz – az árak „válságbarátok”. Megannyi vidám figura, egy nagyszakállú cuppanós puszit nyom fotósunk arcára és boldog karácsonyt kíván, az egyik árnyas dühöngőből élelmes Toifor-pólós fiúk csábítják hűsítő vízsugárral azokat, akik már délután beindultak. Pedig az igazi attrakció csak este jön: Snoop Dogg világsztár a maga műfajában, ami ráadásul nem is az a kemény elektronikus zene, ami a Balaton Sound fő jellemzője. Dübörögni mások fognak, akad belőlük jelentkező szép számmal, kitartás Zamárdi, négy nap csak a Sound!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!