Közélet

2014.08.09. 18:00

Közelebb a lakossághoz: új mentőállomások Somogyban

Az ország egész területén nagyszabású fejlesztést hajt végre az Országos Mentőszolgálat, s ennek keretében Kadarkúton, Igalban és Böhönyén is új mentőállomásokat hoznak létre. Erre közel 100 millió forint áll rendelkezésre, tájékoztatta a Somogyi Hírlapot Györfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.

Harsányi Miklós

Megtudtuk: az OMSZ az újépítésű mentőállomásokat korszerű építőanyagok felhasználásával kívánja megvalósítani, megújuló energiaforrás (napkollektor) telepítésével, mivel a beruházások során minden esetben figyelembe kívánják venni hosszú távon mind a környezeti, mind a pénzügyi fenntarthatóság követelményeit.
Motorikus garázskapuk kialakítása, szén-monoxid-érzékelő és szellőztető rendszer kiépítése és mentőgépkocsi-mosó és fertőtlenítő kialakítása, napkollektorok felszerelése a tetőn – többek között ez található majd Igalban, ahol 17 település ellátásáról gondoskodnak majd. Két új teljesen felszerelt úgynevezett B típusú mentőkocsit helyeznek majd üzembe.

Több mint 12 ezer ember korszerű ellátásáról gondoskodnak a böhönyei új mentőállomás munkatársai. Győrfi Páltól tudjuk: csak olyan ingatlanon valósulhat meg fejlesztés, mely a Magyar Állam tulajdonában és az Országos Mentőszolgálat vagyonkezelésében van.
– A böhönyei önkormányzat támogatásának köszönhetően e pályázati feltételt teljesíteni tudtuk, így lehetővé vált a támogatási szerződés megkötése, mely biztosítja a beruházás fedezetét – ismertette a részleteket. – Az építészeti kiviteli tervek elkészültek, jelenleg a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás zajlik. Az építési munkálatok várhatóan augusztusban kezdődnek meg.



Böhönyén is két modern mentőautót állítanak szolgálatba, akárcsak Kadarkúton. Megírtuk: a létesítmény alapkövét a napokban tették le, a bázis 20 embernek ad munkát. A térségben élők régóta várták, hogy a mentőállomás létrehozásával biztonságosabbá válik a betegszállítás a belső-somogyi városban és környékén. Ezután 18 településen válik lehetővé, hogy 15 percen belül megérkezzen a mentő a riasztásra.
A tehermentesülő állomások: Nagyatád, Kaposvár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!