Közélet

2014.10.14. 16:23

Somogyi váltás: civil előretörés a városi közgyűlésekben

Igalban, Balatonlellén, Csurgón, Marcaliban könnyebb, Zamárdiban, Nagybajomban, Kadarkúton és Siófokon nehezebb öt év vár a polgármesterre a közgyűlés összetétele miatt. Több helyen pozíciókat veszítettek a kormánypártok, de az ellenzékből sem kértek a választók.

Vas András

Tizenöt városvezető újrázhat Somogyban a vasárnapi önkormányzati választási eredmények alapján, egyedül Siófokon döntöttek úgy a szavazók, hogy új polgármesterre bízzák a település irányítását. Ez persze nem azt jelenti, hogy megye többi városában nem változik az helyzet az elmúlt négy esztendőhöz képest, hiszen jónéhány helyen jelentősen átalakult a képviselő-testületek összetétele. A legszembetűnőbb változás, hogy jelentős pozíciókat veszítettek a kormánypártok, ám a parlamenti ellenzéki pártok erejét – és egyben elutasítottságát – jól mutatja, hogy nekik sem sikerült meggyőzniük a választókat, hogy eredményesebb munkára képesek, mint a leváltott Fidesz–KDNP-s városatyák – a választók inkább a civil szerveztek jelöltjeit és a függetleneket támogatták.



Akadnak települések persze, ahol ugyanabban a mederben folytatódhat a közgyűlési munka, mint eddig. Kaposváron a kormánypártok sorozatban harmadszor söpörték be az összes egyéni választókerületet, s az ellenzék csak a kompenzációs listáról nyert el mandátumokat.

Az egyetlen változás, hogy az eddigi két baloldali, s egy LMP-s képviselő mellé az eddigi egy helyett két jobbikos került, míg a Somogyért kikerült a közgyűlésből. Ha így nézzük, Balatonföldváron is megállt az idő, hiszen ahogyan 2010-ben, úgy most is három-három Fidesz–KDNP-s, illetve független alkotja majd a testületet, melyet kormánypárti polgármester vezet, azaz nem változott Holovits Huba városvezető helyzete. Ahogyan a Lengyeltótiban győztes Fidesz–KDNP-s Zsombok Lajosé sem, hiszen továbbra is öt független és egy kormánypárti képviselőből álló közgyűlést irányíthat, ahogyan a tabi pártbeli kollégájának, Schmidt Jenőnek is ismerős az elmúlt négy évből a négy független-két Fidesz–KDNP-s testületi felállás.

Balatonbogláron 2010-ben három Fidesz–KDNP-s és öt független képviselő került a testületbe, melyet a kormánypárti Mészáros Miklós irányított, most utóbbiaktól négy helyet egy helyi civil szervezet képviselői vettek át. Barcson Karvalics Ottó párttársai közül ugyan kettővel kevesebben jutottak a közgyűlésbe, ám a hat kormánypárti még így is többséget jelent, így csak szépségtapasz az ellenzéknek, hogy hárman baloldali mellett egy-egy jobbikos és civil jutott be a városházára. Fonyódon is csak első blikkre romlott Hidvégi József helyzete, noha az eddig száz százalékosan kormánypárti testület felét mostantól függetlenek alkotják, ám a városvezetői vokssal még megmaradt a Fidesz–KDNP-s többség.

Könnyebb helyzetben lesz, mint az elmúlt ciklusban Obbás Gyula. Igal kormánypárti polgármestere az előző ciklusban időközi választáson került a városvezetői székbe, s örökölt egy öthatodrészt függetlenekből álló közgyűlést, melyben most megfordult az arány, s öten a kormánypártok színeiben kerültek a testületbe. Fellélegezhet a balatonlellei Kenéz István is, hiszen a független városvezető eddig hat kormánypárti képviselővel kellett, hogy együtt dolgozzon két független mellett, mostantól azonban utóbbiak heten lesznek, s csak egy hírmondó maradt a Fidesz–KDNP-sekből. Hasonló cipőben jár Sütő László, a civil szervezet jelöltjeként ismét révbe ért marcali polgármester, ugyanis a nyolc egyéni kerületből hétben saját egyesületének tagjai futottak be, azaz kényelmes többséggel bír, hiába az eddigi hét kormánypárti helyett megmaradt három városatya, valamint az egyke jobbikos.

A csurgói Füstös János is megnyugvással tapasztalhatta, hogy az eddig kiegyenlített – négy kormánypárti és négy független – alkotta testületben hat–kettőre módosult az arány előbbiek, azaz párttársai javára. Talán könnyebb helyzetbe került Ormai István is: Nagyatád civil szervezetből megválasztott polgármestere eddig öt kormánypárti, két független, egy szocialista és három civil alkotta közgyűléssel dolgozhatott, most sajátjai közül öten is célba értek két kormánypárti jelölt kárára.

Lehet, hogy keményebb öt esztendő elé néz Csákovics Gyula, Zamárdi független polgármestere, hiszen eddigi pártok mentes testületébe három független mellett három kormánypárti képviselő került. Nagybajomban Czeferner Józsefnének le kell mondani két Fidesz–KDNP-s párttársa támogatásáról, ugyanis a fél tucat városatyai helyre mind függetlenek kerültek, s ugyanebben a cipőben jár kadarkúti kollégája, Karsai József is.
Más a helyzet Siófokon, ahol megmaradtak a korábbi arányok – hét Fidesz–KDNP-s, egy-egy szocialista, jobbikos, civil és független alkotja a közgyűlést –, ám a kormánypárti Balázs Árpádot a független Lengyel Róbert váltja a város élén, ami előrevetíti, nem lesz egyszerű dolga az új polgármesternek...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!